Chow mein z kurczakiem, mango i marchewką

2013-08-24
  • Porcje : 2

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok. 200g)
  • 100g makaronu chińskiego (mie lub chow mein)
  • 1 duża marchewka
  • 1 małe mango
  • 10 cienkich plasterków świeżej papryczki chili
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • MARYNATA DO KURCZAKA:
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki nasiona czarnego pieprzu roztartych w moździerzu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • SOS:
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/ 2 łyżeczki anyżu roztartego w moździerzu
  • 5 ziaren czarnego pieprzu roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Aromatyczne i proste w wykonaniu danie typu stir fry z chińskim makaronem, kurczakiem, mango i marchewką. Sos doprawiłam anyżem dzięki czemu całość zyskała niepowtarzalny, wspaniały smak.

1AAa-DSC_0143

Przygotowanie

Krok 1

Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę lub paseczki. Cytrynę umyć, sparzyć i z połowy zetrzeć żółtą część skórki. Dodać sos sojowy, sok cytrynowy, ocet ryżowy, roztarty w moździerzu pieprz oraz pieprz cayenne. Wymieszać wszystkie składniki i tak przygotowaną marynatą zalać kurczaka, a następnie odstawić do lodówki na 1 godzinę. Do miseczki wlać płynne składniki sosu, a następnie dodać roztarte w moździerzu anyż oraz pieprz i wymieszać łyżeczką.

Krok 2

Marchew i mango umyć, obrać i pokroić w cienkie słupki. Imbir obrać i potrzeć na drobnej tarce lub posiekać i rozetrzeć płaską częścią ostrza noża. Pastę z imbiru połączyć z mango.

Krok 3

W garnku zagotować wodę, wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu (u mnie 2-3 minuty), a następnie odcedzić i na sicie przelać zimną wodą.

Krok 4

W woku rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego, wrzucić zamarynowane mięso i smażyć 3-4 minuty, następnie dodać marchewkę i podsmażać kolejne 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać mango wraz z imbirem, podsmażać całość 1-2 minuty, po czym wlać sos i smażyć kolejną minutę. Na końcu przełożyć do woka odcedzony makaron i wymieszać wszystko razem bardzo dokładnie, wciąż podsmażając. Kiedy wymieszamy wszystkie składniki, danie jest gotowe. Rozłożyć do dwóch misek i posypać plasterkami chili.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    439,1 kcal
  • Białko

    29,04 g
  • Tłuszcz

    12,42 g
  • Węglowodany

    52,79 g
  • Błonnik

    4,24 g
  • Potas

    807,05 mg
  • Wapń

    45,45 mg
  • Magnez

    75,72 mg
  • Żelazo

    2,05 mg
  • Cynk

    1,19 mg
  • Jod

    2,57 µg
  • Witamina A

    1096,04 µg
  • Witamina E

    6,06 mg
  • Witamina B1

    0,17 mg
  • Witamina B2

    0,22 mg
  • Witamina B6

    0,8 mg
  • Witamina B12

    0,4 µg
  • Witamina C

    26,3 mg