Burgery z łososia
2013-08-31- Porcje : 4
Składniki
- BURGERY Z ŁOSOSIA:
- 500g filetu z łososia bez skóry
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- SOS:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
- skórka otarta z 1 cytryny
- SAŁATKA:
- 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty
- 50g białej rzodkwi (zważonej po obraniu – ze sporej rzodkwi odcięłam kawałek długości ok. 10-12cm)
- 50g rzodkiewek
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- DODATKOWO:
- 4 bułki hamburgerowe
- 1 duży liść sałaty lodowej (lub dwa mniejsze)
Przygotowanie
Krok 1
Mięso łososia umyć, oczyścić z ości, pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Rybę oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Natkę umyć i bardzo drobno posiekać, a następnie dorzucić do zmielonej masy rybnej. Całość doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać bułkę tartą i bardzo dokładnie wymieszać najlepiej rękoma. Masę odłożyć do lodówki.
Krok 2
Kapustę umyć i poszatkować. Białą rzodkiew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do jednej miski, doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać łyżeczkę majonezu i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Cytrynę umyć bardzo dokładnie, a następnie sparzyć. Zetrzeć całą żółtą skórkę.
Krok 4
W miseczce wymieszać dwie łyżki majonezu z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego, dodać skórkę otartą z cytryny i dokładnie wymieszać.
Krok 5
Sałatę umyć i bardzo starannie osuszyć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem, a następnie porwać na kawałki.
Krok 6
Włączyć piekarnik, nastawić na 100°C.
Krok 7
Z masy rybnej uformować 4 burgery. Polać je łyżką oleju i nasmarować nim starannie każdy kotlecik. Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na niej kotleciki i grillować je na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony. Usmażone burgery włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca. Na kratce obok naczynia ułożyć rozcięte kawałki bułek i pozostawić na 1-2 minuty, aż będą podgrzane. Wyjąć bułeczki oraz burgery i natychmiast przygotowywać kanapki. Na spodnich częściach bułek rozsmarować połowę sosu, nałożyć porwane liście sałaty, porcję sałatki, burgery, a na nich rozsmarować resztę sosu. Przykryć wierzchnimi częściami bułek i natychmiast podawać.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
5 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
603,05 kcal -
Białko
31,64 g -
Tłuszcz
35,93 g -
Węglowodany
38,28 g -
Błonnik
2,73 g -
Potas
212,5 mg -
Wapń
90,42 mg -
Magnez
62,1 mg -
Żelazo
2,6 mg -
Cynk
1,86 mg -
Jod
7,49 µg -
Witamina A
141,31 µg -
Witamina E
7,88 mg -
Witamina B1
0,4 mg -
Witamina B2
0,34 mg -
Witamina B6
1,31 mg -
Witamina B12
6,42 µg -
Witamina C
21,18 mg