Burgery z łososia

2013-08-31
  • Porcje : 4

Składniki

  • BURGERY Z ŁOSOSIA:
  • 500g filetu z łososia bez skóry
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • SOS:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • SAŁATKA:
  • 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty
  • 50g białej rzodkwi (zważonej po obraniu – ze sporej rzodkwi odcięłam kawałek długości ok. 10-12cm)
  • 50g rzodkiewek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • DODATKOWO:
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 1 duży liść sałaty lodowej (lub dwa mniejsze)

2AAA-DSC_0151

1AAA-DSC_0139

Przygotowanie

Krok 1

Mięso łososia umyć, oczyścić z ości, pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Rybę oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Natkę umyć i bardzo drobno posiekać, a następnie dorzucić do zmielonej masy rybnej. Całość doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać bułkę tartą i bardzo dokładnie wymieszać najlepiej rękoma. Masę odłożyć do lodówki.

Krok 2

Kapustę umyć i poszatkować. Białą rzodkiew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do jednej miski, doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać łyżeczkę majonezu i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Cytrynę umyć bardzo dokładnie, a następnie sparzyć. Zetrzeć całą żółtą skórkę.

Krok 4

W miseczce wymieszać dwie łyżki majonezu z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego, dodać skórkę otartą z cytryny i dokładnie wymieszać.

Krok 5

Sałatę umyć i bardzo starannie osuszyć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem, a następnie porwać na kawałki.

Krok 6

Włączyć piekarnik, nastawić na 100°C.

Krok 7

Z masy rybnej uformować 4 burgery. Polać je łyżką oleju i nasmarować nim starannie każdy kotlecik. Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na niej kotleciki i grillować je na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony. Usmażone burgery włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca. Na kratce obok naczynia ułożyć rozcięte kawałki bułek i pozostawić na 1-2 minuty, aż będą podgrzane. Wyjąć bułeczki oraz burgery i natychmiast przygotowywać kanapki. Na spodnich częściach bułek rozsmarować połowę sosu, nałożyć porwane liście sałaty, porcję sałatki, burgery, a na nich rozsmarować resztę sosu. Przykryć wierzchnimi częściami bułek i natychmiast podawać.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron szpinak łosoś

    Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem

  • 1a-DSC_0011

    Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką

  • 5bbaaa-DSC_0066

    Pieczony łosoś na sałatce z bobu i cukinii, z masłem sardelowo-estragonowym

  • 4b-DSC_0099

    Halibut na szpinaku z sosem musztardowo-miodowym

  • 3AA-DSC_0006

    Dorsz z sosem puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    603,05 kcal
  • Białko

    31,64 g
  • Tłuszcz

    35,93 g
  • Węglowodany

    38,28 g
  • Błonnik

    2,73 g
  • Potas

    212,5 mg
  • Wapń

    90,42 mg
  • Magnez

    62,1 mg
  • Żelazo

    2,6 mg
  • Cynk

    1,86 mg
  • Jod

    7,49 µg
  • Witamina A

    141,31 µg
  • Witamina E

    7,88 mg
  • Witamina B1

    0,4 mg
  • Witamina B2

    0,34 mg
  • Witamina B6

    1,31 mg
  • Witamina B12

    6,42 µg
  • Witamina C

    21,18 mg