Botwinka

2013-08-26
  • Porcje : 4

Składniki

  • 8 szklanek zimnej wody
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • biała część pora
  • 1/3 średniego korzenia selera
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek botwinki
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 200g ziemniaków (zważone po obraniu)
  • 2 małe buraczki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 12% tłuszczu
  • 4 jajka ugotowane na twardo do podania

1AAA-DSC_0182

Przygotowanie

Krok 1

Do średniego garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli, pieprz w ziarnach i łyżkę oleju słonecznikowego. Marchewki, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek obrać oraz umyć. Pora przekroić wzdłuż i umyć dokładnie. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do osolonej wody i gotować odkryte na małym ogniu przez 45 minut (od momentu zagotowania).W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuścić mąkę. Roztwór wlać do gotującego się wywaru pod koniec gotowania.

Krok 2

Liście botwinki umyć dokładnie i z każdego wyciąć główny twardy nerw biegnący przez środek liścia. Tak przygotowane liście pokroić w paseczki.

Krok 3

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki lub średniej wielkości w kostkę. Buraczki (również te z botwinki) obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Krok 4

Gotowy wywar odcedzić. Połowę marchwi z wywaru po ostudzeniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połowę pietruszki z wywaru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Krok 5

Do odcedzonego wywaru wrzucić liście botwiny i doprowadzić do wrzenia, po 5 minutach dodać starte buraczki i nadal gotować. Po upływie 10-15 minut dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Do gotowej zupy wrzucić startą marchew i pietruszkę. Całość doprawić czarnym pieprzem mielonym, sokiem cytrynowym i ewentualnie solą do smaku. Zabielić śmietanką.

Krok 6

Ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.Pokrojone jajka rozłożyć w talerzach i zalać zupą.

 

Rodzaj przepisu: Tagi: , Składniki: ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • bigos

    Bigos

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    189,93 kcal
  • Białko

    9,57 g
  • Tłuszcz

    9,17 g
  • Węglowodany

    17,28 g
  • Błonnik

    3,65 g
  • Potas

    637,76 mg
  • Wapń

    80,93 mg
  • Magnez

    38,58 mg
  • Cynk

    1,77 mg
  • Jod

    15,17 µg
  • Witamina A

    471,51 µg
  • Witamina E

    2,14 mg
  • Witamina B1

    0,11 mg
  • Witamina B2

    0,35 mg
  • Witamina B6

    0,29 mg
  • Witamina B12

    0,83 µg
  • Witamina C

    22,29 mg