Biszkopt z kremem śmietanowym z białą czekoladą i malinami

2013-08-27
1AA - Kopia
  • Porcje : 8

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • MUS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • 250 ml śmietany 30 % tłuszczu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 150g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • DEKORACJA:
  • 250g malin

1AA - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C.Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy z żółtek i cukru dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy z żółtek, cukru i mąki wmieszać dokładnie aczkolwiek delikatnie pianę z białek. Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20-25 minut.

Krok 3

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli, wodnej. Podczas gdy czekolada się rozpuszcza, rozmieszać żelatynę z bardzo ciepłą wodą i odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z ostudzoną żelatyną i mieszać aż do uzyskania jednolitej, letniej masy.

Krok 4

Żelatynę z czekoladą wymieszać starannie z ubitą śmietaną.

Krok 5

Tak przygotowany mus wyłożyć na ostudzony biszkopt. Wyrównać, a następnie ułożyć na wierzchu umyte maliny i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    379,49 kcal
  • Białko

    9,66 g
  • Tłuszcz

    19,89 g
  • Węglowodany

    40,46 g
  • Błonnik

    2,46 g
  • Potas

    231,53 mg
  • Wapń

    112,59 mg
  • Magnez

    20,64 mg
  • Cynk

    0,99 mg
  • Jod

    5,05 µg
  • Witamina A

    164,12 µg
  • Witamina E

    0,71 mg
  • Witamina B1

    0,06 mg
  • Witamina B2

    0,3 mg
  • Witamina B6

    0,08 mg
  • Witamina B12

    0,66 µg
  • Witamina C

    10,07 mg