Biszkopt z kremem śmietanowo-truskawkowym

2013-08-27
  • Porcje : 8

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • KREM:
  • 250 ml śmietany 36 % tłuszczu
  • 500g truskawek
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

1-- Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Krok 2

CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy z żółtek i cukru dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy z żółtek, cukru i mąki wmieszać dokładnie aczkolwiek delikatnie pianę z białek.

Krok 3

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wlać ciasto i piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest już dobrze upieczony.

Krok 4

Truskawki umyć, obrać z szypułek. Połowę owoców odstawić do dekoracji, a drugą połowę zmiksować na mus. W 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuścić żelatynę i ostudzić.

Krok 5

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić , a pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ostudzony roztwór żelatyny wlać do musu truskawkowego i dobrze wymieszać, a następnie dobrze połączyć go z ubitą śmietaną.

Krok 6

Krem wyłożyć na ostudzony biszkopt i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Krok 7

Gotowe ciasto udekorować pozostałymi truskawkami.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(4 / 5)

4 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    359,16 kcal
  • Białko

    9,3 g
  • Tłuszcz

    14,72 g
  • Węglowodany

    47,37 g
  • Błonnik

    1,49 g
  • Potas

    175,43 mg
  • Wapń

    61,39 mg
  • Magnez

    14,75 mg
  • Cynk

    0,77 mg
  • Jod

    5,8 µg
  • Witamina A

    164,06 µg
  • Witamina E

    0,52 mg
  • Witamina B1

    0,06 mg
  • Witamina B2

    0,25 mg
  • Witamina B6

    0,08 mg
  • Witamina B12

    0,56 µg
  • Witamina C

    41,25 mg