Bakłażany faszerowane kurczakiem i kasztanami

2013-09-03
1bbb-D4-SC_0111
  • Porcje : 4

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 200g kasztanów jadalnych
  • 1 pierś kurczaka o wadze 200g
  • 1 jajko
  • 40g startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

2bbbb-5a-40zamiast30czerń-DSC_0014

1bbb-D4-SC_0111

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Krok 2

Kasztany opłukać i naciąć na krzyż, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rozłożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Upieczone kasztany obierać ze skórki, gdy są jeszcze ciepłe.

Krok 3

Mięso oczyścić, umyć i zmielić.

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem słonecznikowym. Bakłażany umyć, przekroić na pół i ułożyć w przygotowanym naczyniu, rozciętą powierzchnią do góry. 1 łyżką oleju słonecznikowego skropić bakłażany. Wstawić do rozgrzanego pieca na 25 minut, następnie wyjąć. Nie wyłączać piekarnika.

Krok 5

Łyżeczką wybrać większość miąższu bakłażana. Wybierać miąższ bardzo delikatnie, tak by nie uszkodzić skórki. Najlepiej pozostawić cienką warstwę miąższu pod skórką. Wybrany miąższ posiekać. Kasztany posiekać. Kasztany, mięso oraz miąższ bakłażana doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie wymieszać bardzo dokładnie wraz z jajkiem i parmezanem. Farszem wypełnić upieczone i wydrążone bakłażany, po czym wstawić do rozgrzanego pieca na kolejne 25-30 minut.

Rodzaj przepisu: Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 8
Oceń potrawę

8 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    256,25 kcal
  • Białko

    18,58 g
  • Tłuszcz

    8,33 g
  • Węglowodany

    26,74 g
  • Błonnik

    3 g
  • Potas

    827,82 mg
  • Wapń

    177,47 mg
  • Magnez

    57,3 mg
  • Żelazo

    1,74 mg
  • Cynk

    1,27 mg
  • Jod

    6,38 µg
  • Witamina A

    83,7 µg
  • Witamina E

    1,47 mg
  • Witamina B1

    0,21 mg
  • Witamina B2

    0,2 mg
  • Witamina B6

    0,58 mg
  • Witamina B12

    0,56 µg
  • Witamina C

    22,5 mg