E213 – Benzoesan wapnia
Numer E | E213 |
Nazwa | Benzoesan wapnia, sól wapniowa kwasu benzoesowego |
Funkcja | Konserwant |
Produkty zawierające dodatek | Koncentrat z ananasa, konserwy warzywne, majonezy, napoje bezalkoholowe, margaryny, gumy do żucia, dipy |
Opis | Syntetyczny konserwant. Używany przeciwko drożdżom i bakteriom. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 5 mg/kg masy ciała. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Wysokie stężenia mogą zmienić smak pokarmów na kwaśny, dlatego konserwant ten jest raczej stosowany w niskich dawkach. Przemysł spożywczy wytwarza go z toluenu. Skuteczny w środowisku pH powyżej 5. |
Szkodliwość | Niebezpieczny. Może wywoływać reakcje alergiczne. Podejrzewany o rakotwórczość. |
Dodatkowe informacje: |