Znajdź przepis
Rodzaje przepisów:
Ciasta i desery
, Dania główne
, Dania mięsne
, Domowe pieczywo
, Inne
, Kanapki
, Kluski i pierogi
, Makarony
, Pizze i tarty
, Placki, naleśniki i omlety
, Przetwory
, Przystawki
, Ryby i owoce morza
, Ryż, kasze i strączki
, Sałatki
, Sosy
, Wegetariańskie
, Zapiekanki
, Zupy
E161 – Ksantofile
| September 21, 2013
Numer E |
E161 |
Nazwa |
KsantofileE161a – flawoksantyna (żółto-czerwony)
E161b – luteina (żółto-czerwony)
E161c – kryptoksantyna (żółty)
E161d – rubiksantyna (żółty)
E161e – wioloksantyna (żółty)
E161f – rodoksantyna (żółty)
E161g – kantaksantyna (żółty)
E161h – cytranaksantyna (żółty)
E161i – cytranaksantyna (żółty)
E161j – astaksantyna (kolor łososiowy) |
Funkcja |
Barwnik spożywczy |
Produkty zawierające dodatek |
Stosowany do poprawienia barwy żółtek jaj, napoje alkoholowe, zupy,
ciasta, paluszki rybne, lody |
Opis |
Naturalny barwnik o kolorze pomarańczowym
lub czerwono-pomarańczowym.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
E161a – 5 mg/kg ciała
E161b – nie wyznaczono
E161c – 5 mg/kg ciała
E161d – 5 mg/kg ciała
E161e – 5 mg/kg ciała
E161f – 5 mg/kg ciała
E161g – 0,03 mg/kg ciała
E161h – 5 mg/kg ciała
E161i – 0,4 mg/kg ciała
E161j – nie wyznaczonoBarwnik wrażliwy na światło i wysoką temperaturę.
W naturze ksantofile są obecne w liściach roślin. |
Szkodliwość |
Barwnik nieszkodliwy (oprócz E161g). Niedopuszczony jako
dodatek spożywczy w Polsce. |
Dodatkowe informacje:
|