Znajdź przepis
Rodzaje przepisów:
Ciasta i desery
, Dania główne
, Dania mięsne
, Domowe pieczywo
, Inne
, Kanapki
, Kluski i pierogi
, Makarony
, Pizze i tarty
, Placki, naleśniki i omlety
, Przetwory
, Przystawki
, Ryby i owoce morza
, Ryż, kasze i strączki
, Sałatki
, Sosy
, Wegetariańskie
, Zapiekanki
, Zupy
E100 – Kurkumina
| September 21, 2013
Numer E |
E100 |
Nazwa |
Kurkumina, kurkuma |
Funkcja |
Barwnik spożywczy |
Produkty zawierające dodatek |
Przyprawy, koncentraty, paluszki rybne, curry, musztardy, tłuszcze, oleje i przetworzone sery |
Opis |
Naturalny, roślinny barwnik o kolorze żółtym,
otrzymywany z rozłogów rośliny Curcuma longa.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
do 1 mg/kg masy ciała dla kurkuminy
i 0,3 mg/kg dla kurkumy.
Ma postać proszku.
Związek nie jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. |
Szkodliwość |
Nieszkodliwa. Trwają badania naukowe nad pozytywnym wpływem
stosowania kurkuminy na zdrowie ludzkie. |
Dodatkowe informacje:
Kurkumina miała zastosowanie w medycynie ludowej Azji i Ameryki Płd.
W Azji jest często wykorzystywana do barwienia ryżu.
|