Dodatki spożywcze
Ponownie od 1 października 2013
Do tej grupy należą substancje nadające barwę wielu produktom spożywczym. Niektóre są nieszkodliwymi związkami pochodzenia naturalnego, podczas gdy inne są syntetycznymi związkami chemicznymi i mogą zaszkodzić Waszemu zdrowiu. Barwniki spożywcze są coraz częściej stosowane w nieuzasadnionych przypadkach, aby nadać pokarmom efektownego wyglądu.
Przeczytajcie, które z nich lepiej omijać szerokim łukiem.
BARWNIKI SPOŻYWCZE
E100 – E180
BARWNIKI WEDŁUG KOLORÓW
Substancje konserwujące produkty spożywcze wielokrotnie są niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Następująca sekcja naszej strony zawiera wszystkie przemysłowe konserwanty dodawane do jedzenia. Natraficie na nie w ciastach, mięsach, napojach, serach, przetworach oraz wielu innych produktach. Konserwanty są stosowane, aby zapobiegać rozwojowi bakterii i grzybów.
KONSERWANTY SPOŻYWCZE
E200 – E297
Przeciwutleniacze zapobiegają rozpadowi wybranych składników pokarmów. Wiele z nich to substancje roślinne, aczkolwiek w produktach spożywczych możecie natrafić również na syntetyczne związki o nieznanych skutkach ubocznych. Stosowane są one w wielu różnorodnych grupach produktów.
Ich zadaniem często jest długookresowe zahamowanie procesu utleniania tłuszczów oraz witamin.