Żurek z białą kiełbasą

2013-08-26
  • Porcje : 6

Składniki

  • 6 szklanek zimnej wody
  • 300g ziemniaków
  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • 300g boczku wędzonego
  • 250g białej kiełbasy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 50ml słodkiej śmietany 12% tłuszczu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 jaja

Idealny żurek na Wielkanoc. Ugotowany na wywarze z wędzonego boczku z dodatkiem białej kiełbasy, jajka na twardo i ziemniaków. Doprawiony obficie pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

2BBBb-DSC_0033

Przygotowanie

Krok 1

Boczek umyć i zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soli oraz 10 ziarenek czarnego pieprzu, doprowadzić do wrzenia.Zmniejszyć ogień tak, aby wywar gotował się bardzo powoli (woda musi jednak wrzeć) i gotować ok 40 minut.

Krok 2

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Po d20 minutach gotowania dodać białą kiełbasę (warto wcześniej nakłuć ją w kilku miejscach widelcem, aby nie pękła podczas gotowania), przeciśnięty czosnek oraz posiekaną cebulę.

Krok 3

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na 6-7 minut przed końcem gotowania dodać ziemniaki i gotować je prawie do miękkości.Kiedy ziemniaki dogotowują się, dodać zakwas oraz majeranek i ponownie doprowadzić całość do wrzenia i wyłączyć.

Krok 4

Wyjąć kiełbasę, pokroić ją na plasterki i wrzucić do zupy. Gotowy żur zabielić śmietaną.

Krok 5

Jajka ugotować na twardo i każde pokroić na 4 części. Jajka rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • bigos

    Bigos

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    309,38 kcal
  • Białko

    12,84 g
  • Tłuszcz

    20,62 g
  • Węglowodany

    18,11 g
  • Błonnik

    2,14 g
  • Potas

    439,29 mg
  • Wapń

    49,36 mg
  • Magnez

    30,02 mg
  • Cynk

    1,87 mg
  • Jod

    4,82 µg
  • Witamina A

    76,98 µg
  • Witamina E

    0,44 mg
  • Witamina B1

    0,19 mg
  • Witamina B2

    0,27 mg
  • Witamina B6

    0,26 mg
  • Witamina B12

    1,27 µg
  • Witamina C

    8,74 mg