Zupa rybna z pomidorami i chili

2014-06-28
  • Porcje : 3

Składniki

  • filet z białej ryby o wadze ok.300g(ja użyłam dorsza, może być również halibut)
  • 5 średnich pomidorów malinowych
  • 3 szklanki wywaru jarzynowego
  • 1 średnia marchewka
  • mały pęczek koperku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sól, czarny pieprz mielony
  • ewentualnie 1/4 – 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Możecie przygotować większą ilość zupy podwajając lub potrajając ilość składników. W takim wypadku można też użyć kilku różnych gatunków ryb. Zupa, którą zajadałam się w tawernie na plaży przygotowana była z trzech gatunków ryb: dorsza, halibuta i łososia. Ja postawiłam tym razem na dorsza. Jeśli będziecie używać ryby mrożonej rozmroźcie ją przez noc w lodówce. Przygotowałam wersję dość wyrazistą w smaku, natomiast jeśli wolicie ostrzejsze smaki koniecznie dodajcie nieco ostrej papryki w proszku.

zupa rybna

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę przekroić na 4 części, następnie pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Papryczkę chili oczyścić z nasion i również drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i oczyścić z nasion. Miąższ pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek umyć i posiekać drobno.

Krok 2

Na oleju podsmażać przez ok. 1 minutę cebulę z czosnkiem i chili, następnie dodać pomidory, doprawić solą. Całość zalać bulionem i gotować ok 18-20 minut. Następnie dodać startą na tarce o grubych oczach marchewkę i gotować kolejnych 8 minut. Po upływie tego czasu dodać koper i gotować kolejnych 5 minut. W tak przygotowanej bazie zupy ugotować na kilka minut przed podaniem kawałki ryby. Rybę należy pokroić w dużą kostkę, wrzucić do zupy i gotować 4-6 minut. Jeśli używacie ryby mrożonej, należy dzień wcześniej wieczorem wstawić zamrożoną rybę do lodówki, aby rozmrażała się powoli przez całą noc.

 

 

Rodzaj przepisu: Składniki: , , , , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 4
Oceń potrawę

4 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • 1a-DSC_0055

    Zupa krem z dyni i kukurydzy

  • 1a-AAAADSC_0059

    Rosół wołowo-drobiowy

  • 1AAA-DSC_0035

    Gazpacho