Zupa rybna z pomidorami i chili
2014-06-28- Porcje : 3
Składniki
- filet z białej ryby o wadze ok.300g(ja użyłam dorsza, może być również halibut)
- 5 średnich pomidorów malinowych
- 3 szklanki wywaru jarzynowego
- 1 średnia marchewka
- mały pęczek koperku
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- sól, czarny pieprz mielony
- ewentualnie 1/4 – 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Możecie przygotować większą ilość zupy podwajając lub potrajając ilość składników. W takim wypadku można też użyć kilku różnych gatunków ryb. Zupa, którą zajadałam się w tawernie na plaży przygotowana była z trzech gatunków ryb: dorsza, halibuta i łososia. Ja postawiłam tym razem na dorsza. Jeśli będziecie używać ryby mrożonej rozmroźcie ją przez noc w lodówce. Przygotowałam wersję dość wyrazistą w smaku, natomiast jeśli wolicie ostrzejsze smaki koniecznie dodajcie nieco ostrej papryki w proszku.
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę przekroić na 4 części, następnie pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Papryczkę chili oczyścić z nasion i również drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i oczyścić z nasion. Miąższ pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek umyć i posiekać drobno.
Krok 2
Na oleju podsmażać przez ok. 1 minutę cebulę z czosnkiem i chili, następnie dodać pomidory, doprawić solą. Całość zalać bulionem i gotować ok 18-20 minut. Następnie dodać startą na tarce o grubych oczach marchewkę i gotować kolejnych 8 minut. Po upływie tego czasu dodać koper i gotować kolejnych 5 minut. W tak przygotowanej bazie zupy ugotować na kilka minut przed podaniem kawałki ryby. Rybę należy pokroić w dużą kostkę, wrzucić do zupy i gotować 4-6 minut. Jeśli używacie ryby mrożonej, należy dzień wcześniej wieczorem wstawić zamrożoną rybę do lodówki, aby rozmrażała się powoli przez całą noc.