Zupa ogórkowa

2013-08-26
  • Porcje : 6

Składniki

  • 10 szklanek wody
  • 1 skrzydło indyka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • biała część pora
  • 1/3 średniego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 5 ogórków kiszonych
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 12 % tłuszczu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 duże ziemniaki

Zupa ogórkowa. Prawdziwa, tradycyjna zagęszczona mąką, zabielona słodką śmietaną z dodatkiem ziemniaków i startych warzyw. Gęsta i kwaśna. Ja gotuję najczęściej na skrzydle indyczym lub udku kurczaka, ale można użyć również bulionu jarzynowego.

1-004

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydło indycze umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soli i zagotować na małym ogniu. Zdjąć z powierzchni wody szumowiny. Warzywa obrać, umyć i dodać do mięsa. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. W połowie czasu gotowania odlać 1/2 szklanki gotującego się bulionu i odstawić do ostudzenia. Ostudzony wywar połączyć dokładnie z mąką i wlać pod koniec gotowania do bulionu.

Krok 2

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Krok 3

Wywar odcedzić ,wrzucić ziemniaki i ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie dodać starte ogórki i gotować jeszcze ok.4-5 minut. Marchewkę i pietruszkę z wywaru zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i dodać do gotowej zupy, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Całość zabielić śmietanką (po dodaniu śmietanki nie wolno już zupy ponownie zagotować).

Rodzaj przepisu: Tagi: Składniki: ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • bigos

    Bigos

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    191,73 kcal
  • Białko

    2,86 g
  • Tłuszcz

    13,09 g
  • Węglowodany

    15,62 g
  • Błonnik

    2.42 g
  • Potas

    430,2 mg
  • Wapń

    35,97 mg
  • Magnez

    43,02 mg
  • Cynk

    0,79 mg
  • Jod

    3,07 µg
  • Witamina A

    269,5 µg
  • Witamina E

    0,41 mg
  • Witamina B1

    0,08 mg
  • Witamina B2

    0,07 mg
  • Witamina B6

    0,23 mg
  • Witamina B12

    0,03 µg
  • Witamina C

    16,91 mg