Zupa kurkowa

2014-07-21
  • Porcje : 4

Składniki

  • 4 szklanki wywaru jarzynowego (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, 1/2 białej części pora, łyżeczka pieprzu w ziarnach, łyżeczka oleju, ząbek czosnku, sól)
  • 200g przebranych i oczyszczonych kurek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 marchewka z wywaru
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany 12 % tłuszczu

“Latem to u mnie przynajmniej raz musi być kurkowa” mawia moja mama i w zupełności się z nią zgadzam. Dlatego właśnie dziś zaczerpnięty od niej przepis na kurkową z drobnymi modyfikacjami z mojej strony.

zupa kurkowa

Przygotowanie

Krok 1

Kurki opłukać, przebrać i oczyścić. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki lub w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na maśle podsmażyć chwilę cebulę, kiedy się zeszkli dodać kurki doprawić i smażyć razem ok. 8 minut, na koniec doprawić solą oraz pieprzem. Do gorącego wywaru dodać kurki oraz ziemniaki i gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem dodać startą na grubych oczkach tarki marchewkę z wywaru oraz śmietanę. Nie doprowadzać ponownie do wrzenia.

Rodzaj przepisu: Tagi: Składniki: , , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

  • 1a-DSC_0055

    Zupa krem z dyni i kukurydzy

  • 1a-AAAADSC_0059

    Rosół wołowo-drobiowy

  • 1AAA-DSC_0035

    Gazpacho