Zupa krem z dyni i kukurydzy

2013-09-27
1a-DSC_0055
  • Porcje : 6

Składniki

  • 1 dynia hokkaido (miąższ zważony po oczyszczeniu z nasion ważył 800g)
  • 2 kolby kukurydzy
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 1/2 średniej czerwonej papryczki chili
  • 1/2 małej cebuli
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron (może być również olej słonecznikowy, bądź oliwa zmieni to zawartość witaminy E)

2a-DSC_00061a-DSC_0055

Przygotowanie

Krok 1

Dynię umyć, przekroić na pół i usunąć starannie nasiona. Miąższ wraz ze skórką pokroić na kawałki. Łyżkę oleju z pestek winogron rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie ułożyć w nim kawałki dyni. Wstawić do zimnego pieca, ustawić 200°C i piec od momentu włączenia przez 35-45 minut. Dynię wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.

Krok 2

Chili oczyścić z nasion, posiekać i odłożyć niewielką część do miseczki, resztą przełożyć na patelnię. Cebulę obrać, drobno pokroić i wrzucić na patelnię z chili. Podsmażyć na łyżce oleju z pestek winogron przez ok minutę, następnie dodać kukurydzę, wlać 2 szklanki wywaru warzywnego i zagotować.

Krok 3

Gotować razem ok 10 minut. Wyłączyć i odłożyć 3 łyżki ugotowanej kukurydzy do miseczki z odłożonym chili. Kukurydza wymieszana z chili posłużą do dekoracji.

Krok 4

Dynię przełożyć do garnka z bulionem i kukurydzą, dodać 1 szklankę wywaru jarzynowego i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Dobrze zmiksowaną zupę przetrzeć przez sito.

Krok 5

Do gotowej zupy wlać sok z pomarańczy, doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką i ewentualnie solą.

Krok 6

Podawać udekorowane kukurydzą z chili.

Rodzaj przepisu: Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

  • 1a-AAAADSC_0059

    Rosół wołowo-drobiowy

  • 1AAA-DSC_0035

    Gazpacho

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    142,26 kcal
  • Białko

    4,06 g
  • Tłuszcz

    4,66 g
  • Węglowodany

    21,02 g
  • Błonnik

    2,46 g
  • Potas

    557,39 mg
  • Wapń

    93,25 mg
  • Magnez

    41,9 mg
  • Żelazo

    1,59 mg
  • Cynk

    0,88 mg
  • Jod

    3,96 µg
  • Witamina A

    752,98 µg
  • Witamina E

    2,67 mg
  • Witamina B1

    0,15 mg
  • Witamina B2

    0,18 mg
  • Witamina B6

    0,27 mg
  • Witamina C

    21,52 mg