Zupa krem z pieczonej pietruszki

2014-09-22
  • Porcje : 6

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 600g pietruszki (korzeń)
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30ml białego wina półwytrawnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, świeży tymianek
  • DODATKOWO:
  • 12 kromek z bagietki
  • 180g sera gorgonzola

Pyszna i bardzo sycąca zupa krem z pietruszki z dodatkiem miodu gryczanego, tymianku i białego wina. Zupę podaję gorącą z dodatkiem chrupiących grzanek z bagietki i gorgonzoli. Rozgrzewająca jesienna zupa, idealna dla całej rodziny.

zupa krem z pietruszki

pietruszka

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Pietruszki obrać, umyć i przekroić na pół. Wymieszać oliwę, miód i wino. Pietruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą, pieprzem, posypać świeżym tymiankiem i polać przygotowaną zalewą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut, w połowie pieczenia dobrze jest obrócić kawałki pietruszek. Upieczoną pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gorącego bulionu, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 8 – 10 minut. Do gotowej zupy dodać masło i miksować przez ok 1-2 minuty, tak aby uzyskać jak najgładszą konsystencję. Można dodatkowo przetrzeć przez sito.Na koniec doprawić łyżką soku cytrynowego i jeśli trzeba jeszcze odrobiną soli.

Krok 2

Pieczywo pokroić na kromki, nałożyć na każdą gorgonzolę i zapiec w gorącym piekarniku, najlepiej pod grillem. Zapiekać raptem kilka minut aż ser się stopi, a grzanki będę chrupiące.

Krok 3

Zupę podawać gorącą, udekorowaną tymiankiem, z przygotowanymi grzankami.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

  • 1a-DSC_0055

    Zupa krem z dyni i kukurydzy

  • 1a-AAAADSC_0059

    Rosół wołowo-drobiowy

  • 1AAA-DSC_0035

    Gazpacho