Ziemniaki z zielonym groszkiem i pesto

2014-03-22
  • Porcje : 2

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • PESTO:
  • pęczek bazylii (z jednej doniczki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g migdałów
  • 30g sera bursztyn
  • 8 łyżek oleju słonecznikowego

Mogą być potrawą samodzielną bądź stanowić dodatek do kurczaka, indyka czy ryby. Moje dzisiejsze pesto przyrządziłam z bazylii, migdałów, sera bursztyn, czosnku i oleju słonecznikowego. Prosta i bardzo smaczna potrawa może błyskawicznie stać się daniem wegańskim, wystarczy z przepisu wykluczyć ser bursztyn. W jego miejsce można dodać więcej bazylii. Migały można zamienić na orzeszki piniowe, słonecznik czy pistacje. Ser bursztyn można również zastąpić innym np. parmezanem. Nam jednak do gustu przypadła właśnie taka wersja pesto, która idealnie komponuje się z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami i zielonym groszkiem.

1AA-DSC_0060

Przygotowanie

Krok 1

Bazylię umyć i oberwać listki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obrać i przekroić na 4 części. Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut następnie obrać ze skórki. Migdały przesiekać. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku w którym będziemy miksowali pesto. Do bazylii, migdałów, sera i czosnku dolać olej i zmiksować z pomocą blendera na jednolitą pastę.

Krok 2

Ziemniaki ugotować w mundurkach (ziemniaki umyć i nie obierając włożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować. Gotować pod przykryciem do miękkości. Najlepiej co jakiś czas wbić widelec w jeden z ziemniaków by sprawdzić czy są już ugotowane). Ugotowane ziemniaki pozostawić do częściowego ostudzenia. Gdy są jeszcze ciepłe obrać i pokroić na 4-6 części każdy.

Krok 3

Gdy ziemniaki się gotują w garnku zagotować niewielką ilość osolonej wody. Na wrzątek wrzucić porcję mrożonego groszku i gotować 4 minuty, następnie odcedzić.

Krok 4

Ziemniaki oprószyć odrobiną soli, wymieszać z groszkiem i pesto. Można przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Amber on March 22, 2014

    Piękne danie!
    Wiosenny klimat…

      Reply
  2. posted by pieczarka mysia on March 24, 2014

    ale wiosennie :) uwielbiam takie smaki

      Reply
  3. posted by Aga on March 27, 2014

    Wiosennie! Pysznie :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • kotlety ziemniaczano-szpinakowe

    Kotlety ziemniaczano-szpinakowe

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • yakisoba z tofu

    Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

  • 2a-DSC_0058

    Brukselka w pomidorach z kaparami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    716,58 kcal
  • Białko

    15,88 g
  • Tłuszcz

    49,7 g
  • Węglowodany

    51,44 g
  • Błonnik

    9,61 g
  • Potas

    1459,7 mg
  • Wapń

    206,51 mg
  • Magnez

    113,61 mg
  • Żelazo

    3,1 mg
  • Cynk

    2,67 mg
  • Jod

    7,76 µg
  • Witamina A

    209,4 µg
  • Witamina E

    21,6 mg
  • Witamina B1

    0,46 mg
  • Witamina B2

    0,35 mg
  • Witamina B6

    0,88 mg
  • Witamina B12

    0,3 µg
  • Witamina C

    54,93 mg