Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

2013-08-28
3aa
  • Porcje : 4

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 450g szpinaku świeżego bądź mrożonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 50g sera feta
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany słodkiej 12 % tłuszczu
  • 2 łyżeczki sezamu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

3baaa

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obgotować ok.10 minut w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Jeśli używamy świeżego szpinaku, przebrać liście, umyć je dokładnie i posiekać. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy go dobrze odparować. Na oleju podgrzać czosnek, dodać do niego szpinak. Pod koniec duszenia dodać pokruszoną fetę i dokładnie połączyć ją ze szpinakiem, całość doprawić odrobiną soli i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Do gotowego szpinaku dodać sezam i dobrze wymieszać. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Pomidory obrać ze skórki i pokroić plasterki.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na warstwie ziemniaków rozłożyć równomiernie szpinak, pokryć plastrami pomidorów, a na nich rozłożyć resztę ziemniaków. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowaną zapiekankę zalać jajkami ze śmietanką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na ok. 20-25 minut, aż masa jajeczna zetnie się, a wierzchnia warstwa ziemniaczków się będzie złocista.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 1a-DSC_0146

    Zapiekanka z indyka z warzywami

  • 5aaa-DSC_0050

    Zapiekanka z makaronu z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • musaka-turecka-3

    Musaka turecka

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    360,7 kcal
  • Białko

    15,3 g
  • Tłuszcz

    12,3 g
  • Węglowodany

    47,2 g
  • Błonnik

    8,09 g
  • Potas

    1662,87 mg
  • Wapń

    207,67 mg
  • Magnez

    131,47 mg
  • Cynk

    2,56 mg
  • Jod

    9,42 µg
  • Witamina A

    918,87 µg
  • Witamina E

    4,57 mg
  • Witamina B1

    0,41 mg
  • Witamina B2

    0,54 mg
  • Witamina B6

    1,2 mg
  • Witamina B12

    0,61 µg
  • Witamina C

    104,13 mg