Zapiekanka z makaronu z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

2013-08-29
3aaa-DSC_0030
  • Porcje : 4

Składniki

  • 200g makaronu penne
  • 1 pierś kurczaka o wadze ok.200g
  • kawałek cukinii o wadze ok. 150g
  • 500g pieczarek (najlepiej niezbyt dużych)
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • MARYNATA DO KURCZAKA:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego + 2 łyżeczki oleju słonecznikowego do smażenia mięsa
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • SOS BESZAMELOWY Z CHEDDAREM:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25g startego sera cheddar
  • 1 szklanka mleka 3,2 % tłuszczu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa

5aaa-DSC_0050

3aaa-DSC_0030

Przygotowanie

Krok 1

Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon i ścięgien, po czym pokroić w niezbyt dużą kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć do miseczki z mięsem, dodać łyżeczkę oleju i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min. 15 minut.

Krok 2

Cukinię umyć, następnie przekroić na pół, każdą połowę raz jeszcze na pół, a następnie w niezbyt grube plasterki.

Krok 3

Pieczarki obrać, opłukać, a następnie każdy grzyb przekroić na 4 części lub na 8, jeśli używamy większych grzybów.

Krok 4

Piekarnik włączyć i nastawić na 180°C (ja nastawiłam grzanie góra-dół z termoobiegiem).

Krok 5

W rondlu rozgrzać łyżeczkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pieczarki i oprószyć solą oraz pieprzem. Dodać tymianek i podsmażać ok 10 minut, następnie dodać cukinię i podsmażać razem kolejnych 5 minut. Cała woda, którą wypuszczą pieczarki, powinna odparować, jeśli stwarza to konieczność dłuższego smażenia, należy smażyć dalej.

Krok 6

Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju słonecznikowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić zamarynowane wcześniej mięso kurczaka, oprószyć solą i smażyć ok. 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Mięso ma być rumiane.

Krok 7

Usmażone mięso wymieszać z pieczarkami i cukinią.

Krok 8

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron dobrze odcedzić i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 9

W garnku podgrzać mleko, tak by było letnie. W rondelku rozpuścić masło. Do roztopionego masła dodać mąkę i podsmażać wszystko razem chwilkę, stale mieszając. Do zasmażki wlać podgrzane mleko i dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na maleńkim ogniu, stale mieszając do pożądanego zgęstnienia sosu. Kiedy sos ma już odpowiednią konsystencję, wyłączyć palnik. Do gorącego sosu dodać ser, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać.

Krok 10

Makaron wraz z pieczarkami, kurczakiem i cukinią przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać równomiernie sosem i wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 10-15 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 1a-DSC_0146

    Zapiekanka z indyka z warzywami

  • musaka-turecka-3

    Musaka turecka

  • 4aaa-DSC_0076 - Kopia

    Makaron z serem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    512,84 kcal
  • Białko

    24,53 g
  • Tłuszcz

    24,16 g
  • Węglowodany

    49,32 g
  • Błonnik

    4,52 g
  • Potas

    838,98 mg
  • Wapń

    143,57 mg
  • Magnez

    68,28 mg
  • Żelazo

    2,23 mg
  • Cynk

    1,76 mg
  • Jod

    5,1 µg
  • Witamina A

    122,15 µg
  • Witamina E

    3,02 mg
  • Witamina B1

    0,18 mg
  • Witamina B2

    0,99 mg
  • Witamina B6

    0,44 mg
  • Witamina B12

    0,18 µg
  • Witamina C

    10,58 mg