Zapiekanka z indyka z warzywami

2013-08-29
2a-DSC_0126
  • Porcje : 4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 % tłuszczu
  • 300g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 puszka pomidorów pelati (400g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
  • 150g cukinii (1/2 dużej cukinii)
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kardamonu w proszku
  • 1 łyżka listków natki pietruszki do dekoracji
  • sól

1a-DSC_0146

2a-DSC_0126

Przygotowanie

Krok 1

Mięso indyka umyć, oczyścić i zmielić.

Krok 2

Piekarnik włączyć i nastawić na 160°C (ja ustawiłam grzanie od dołu z termoobiegiem).Jeśli nie posiadacie którejkolwiek z wymienionych funkcji piekarnika, po prostu ustawcie najczęściej wybierany przez Was tryb pieczenia i pieczcie 10-20 minut, generalnie chodzi o to, by całość się zestaliła, a smaki dobrze połączyły ze sobą.

Krok 3

Czosnek obrać i drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce na miazgę. Wymieszać czosnek i imbir z sokiem z cytryny. Kolendrę i kumin rozetrzeć w moździerzu.

Krok 4

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube półplasterki. Cukinię umyć, pokroić w plasterki, a każdy plaster przekroić na 4 części. Pomidory przełożyć do miski razem z sosem, w którym są zanurzone, a następnie rozdrobnić rozgniatając w rękach.

Krok 5

Do rondla wlać olej, podgrzewać go razem z kolendrą i kuminem 20-30 sekund, następnie dodać imbir z czosnkiem i sokiem cytrynowym, po czym podgrzewać kolejne 10-20 sekund. Do przypraw wrzucić rozgniecione pomidory, pieprz, paprykę, kardamon, kilka szczypt soli oraz pokrojoną marchewkę. Gotować wszystko razem odkryte na wolnym ogniu. Po 10 minutach dodać

Krok 6

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane ziemniaki zalać zimną wodą, dodać soli do smaku i gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić starannie, a następnie ugnieść praską do ziemniaków. Wlać mleko i dokładnie wymieszać.

Krok 7

Foremkę wysmarować olejem, nałożyć ½ puree i dokładnie rozprowadzić na dnie naczynia. Na puree dokładnie rozprowadzić warzywa z mięsem, a następnie przykryć pozostałym puree. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zmienić tryb na grzanie góra-dół z termoobiegiem. Zapiekać 10-20 minut.

Krok 8

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 5aaa-DSC_0050

    Zapiekanka z makaronu z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • musaka-turecka-3

    Musaka turecka

  • 4aaa-DSC_0076 - Kopia

    Makaron z serem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    353,26 kcal
  • Białko

    24,35 g
  • Tłuszcz

    5,94 g
  • Węglowodany

    50,6 g
  • Błonnik

    8,69 g
  • Potas

    2089,45 mg
  • Wapń

    81,9 mg
  • Magnez

    115,02 mg
  • Żelazo

    3,15 mg
  • Cynk

    2,49 mg
  • Jod

    10,47 µg
  • Witamina A

    673,7 µg
  • Witamina E

    3,51 mg
  • Witamina B1

    0,47 mg
  • Witamina B2

    0,39 mg
  • Witamina B6

    1,48 mg
  • Witamina B12

    0,58 µg
  • Witamina C

    76,87 mg