Zapiekanka z ciasta francuskiego z pieczoną dynią, szpinakiem i bryndzą

2013-08-28
  • Porcje : 4

Składniki

  • 200g miąższu dyni (po obraniu i oczyszczeniu z nasion)
  • 250g szpinaku świeżego (świeży młody szpinak jest dostępny w większych sklepach znajdziecie go w ladach chłodniczych)
  • 275g ciasta francuskiego (Można użyć większej ilości, jeśli akurat taką znajdziecie w sklepie zmieni to wartość odżywczą potrawy. Najlepsze będzie ciasto z dodatkiem masła)
  • 3 ząbki czosnku
  • 80g bryndzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

1a-DSC_0057 - Kopia - Kolory-filtr

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Krok 2

Dynię umyć obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Wymieszać łyżką oliwy, posypać odrobiną soli i pieprzu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim dynię. Blachę z dynią wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30-50 minut, do momentu aż stanie się miękka.Upieczoną dynię przełożyć na talerz i pozostawić do ostudzenia. Piekarnik pozostawić włączony, zmniejszyć temperaturę do 180°C.

Krok 3

Czosnek obrać i drobno posiekać, szpinak umyć. Na łyżce oliwy podsmażać czosnek przez ok. minutę a następnie dodać szpinak. Dodać sól, świeżo mielony pieprz oraz odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej do smaku i dusić aż odparuje cała woda. Gotowy szpinak przełożyć na talerz i pozostawić do ostudzenia.

Krok 4

Płat ciasta przekroić na pół. Na blaszce położyć papier do pieczenia, na nim ułożyć jeden z prostokątów, nakłuć go widelcem w kilku miejscach, a następnie ułożyć na nim szpinak zostawiając ok 1-2 centymetry wolnych brzegów. Na szpinaku ułożyć kawałki upieczonej dyni a na niej pokruszoną bryndzę. Całość nakryć drugim płatem ciasta, docisnąć i zawinąć brzegi, a następnie ponacinać wierzch. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 1a-DSC_0146

    Zapiekanka z indyka z warzywami

  • 5aaa-DSC_0050

    Zapiekanka z makaronu z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • musaka-turecka-3

    Musaka turecka

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    481,7 kcal
  • Białko

    9,18 g
  • Tłuszcz

    37,02 g
  • Węglowodany

    27,95 g
  • Błonnik

    4,03 g