Zapiekanka z ciasta filo z fetą i czarnymi oliwkami

2013-08-28
1-DSC_0076 - Kopia
  • Porcje : 6

Składniki

  • DOMOWE CIASTO FILO:
  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego lub octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 ml wody
  • NADZIENIE:
  • 80g masła
  • 250g sera feta
  • 80g czarnych oliwek bez pestek
  • świeżo mielony czarny pieprz

1-DSC_0076 - Kopia

2-DSC_0105 - Kopia - Filtr

Przygotowanie

Krok 1

CIASTO FILO: Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, ocet i wodę a następnie wyrobić gładkie, zwarte ciasto (ok. 2-4 minut). W razie potrzeby podsypywać mąką. Gotową kulkę ciasta przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na 4 kulki i każdą rozwałkować na cienki arkusz grubości papieru.

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Krok 3

NADZIENIE: Masło rozpuścić w rondelku. Ser pokruszyć, oliwki przekroić na połówki.

Krok 4

Średniej wielkości formę do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć arkusz ciasta, nasmarować go dokładnie masłem, położyć na nim kolejny arkusz, wysmarować go masłem, następnie nałożyć na niego pokruszony ser, posypać oliwkami i oprószyć pieprzem. Na farsz nałożyć arkusz ciasta posmarować go dokładnie masłem, na nim ułożyć ostatni arkusz i wysmarować go dokładnie resztą masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut, aż wierzch stanie się złocisty.

Krok 5

Podawać posypane świeżym tymiankiem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 1a-DSC_0146

    Zapiekanka z indyka z warzywami

  • 5aaa-DSC_0050

    Zapiekanka z makaronu z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • musaka-turecka-3

    Musaka turecka

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    395,27 kcal
  • Białko

    12,98 g
  • Tłuszcz

    24,51 g
  • Węglowodany

    30,69 g
  • Błonnik

    1,27 g
  • Potas

    87,5 mg
  • Wapń

    267,76 mg
  • Magnez

    16,73 mg
  • Cynk

    0,74 mg
  • Jod

    1,84 µg
  • Witamina A

    180,03 µg
  • Witamina E

    1,36 mg
  • Witamina B1

    0,06 mg
  • Witamina B2

    0,17 mg
  • Witamina B6

    0,04 mg
  • Witamina B12

    0,55 µg