Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

2014-02-20
2BB-DSC_0075
  • Porcje : 4

Składniki

  • 2 średnie bakłażany po ok.300g każdy
  • 500g passaty pomidorowej
  • 4 duże łyżki ajvaru (ja użyłam łagodnego ale jeśli wolicie bardziej pikantne potrawy użyjcie ostrego)
  • 1 średnia cebula
  • 200g białego ryżu
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklana mleka 1,5 % tłuszczu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
  • DODATKOWO:
  • 40g sera cheddar

1AA-DSC_0032

2aa-DSC_0075

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażany umyć, obciąć końcówki i przekroić na pół w poprzek. Następnie każdą część pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok 0,5 cm. Plastry bakłażanów osolić i odstawić na 20 minut, następnie opłukać.

Krok 2

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać passatę ,1/3 szklanki wody oraz odrobinę soli. Do podgrzewającej się passaty wkładać plastry bakłażana tak by passata je zakrywała. Ostanie plastry prawdopodobnie będą wystawały ponad powierzchnię sosu, ale to nic nie szkodzi. Docisnąć bakłażany, garnek nakryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączyć palnik i pozostawić całość na olejnych 20 minut. Bakłażany wyciągnąć ostrożnie z sosu i połowę wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Resztę odsączyć dobrze z sosu i zostawić na talerzyku. Do sosu który powstał w garnku dodać ajvar i doprawić ewentualnie odrobiną soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Ryż gotować 1-2 minuty krócej niż podaje producent. Ugotowany ryż odcedzić i połączyć z sosem. Ryż z sosem wyłożyć równomiernie na plastrach bakłażana i przykryć dokładnie warstwą pozostałych bakłażanów.

Krok 3

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Krok 4

Mleko lekko podgrzać tak by było letnie. Masło roztopić w rondelku. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę, rozmieszać dokładnie po czym podsmażać kilkanaście sekund. Kiedy składniki dobrze się połączą dolać mleko stale mieszając. Mieszać cały czas aż sos stanie się jednolity, a kiedy zagotuje się gotować do czasu gdy uzyska pożądaną gęstość. Na koniec doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 5

Zapiekankę pokryć sosem i pospać starym serem. Wstawić do zimnego piekarnika po czym nastawić go na 200°C i zapiekać przez ok.25 minut. Ja pierwsze 15 minut piekłam z opcją grzanie od dołu, a kolejne 10 minut góra-dół z termoobiegiem. Przed rozkrojeniem odczekać min. 10 minut inaczej w trakcie nakładania zapiekanka zacznie się rozpadać.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 6
Oceń potrawę

6 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 1a-DSC_0146

    Zapiekanka z indyka z warzywami

  • 5aaa-DSC_0050

    Zapiekanka z makaronu z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • musaka-turecka-3

    Musaka turecka

  • 4aaa-DSC_0076 - Kopia

    Makaron z serem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    379,56 kcal
  • Białko

    7,87 g
  • Tłuszcz

    11,48 g
  • Węglowodany

    61,19 g
  • Błonnik

    7,71 g