Zapiekanka naleśnikowa z papryką
2013-08-28- Danie: obiad
- Porcje : 4
Składniki
- NALEŚNIKI:
- 400g mleka 1,5 % tłuszczu
- 220g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka masła do smażenia
- NADZIENIE:
- 500g papryki różnokolorowej (czerwonej i zielonej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250g mozzarelli
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Krok 1
NALEŚNIKI: Mleko, mąkę, jajo i sól połączyć dokładnie w misce za pomocą miksera i odstawić na 15 minut. Rozgrzać dobrze patelnię teflonową z maleńką ilością masła (1 łyżeczka masła spokojnie wystarczy do usmażenia 3 naleśników). Usmażyć 3 dość grube naleśniki, pamiętając by przed wylaniem kolejnej porcji ciasta nałożyć niewielką ilość masła na patelnię.
Krok 2
Piekarnik nastawić na 200°C i wstawić do niego umyte i ułożone w naczyniu żaroodpornym papryki. Po 20 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić papryki jeszcze na 20 minut. Gotowe papryki wyjąć i pozostawić do ostudzenia, a następnie obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Obraną paprykę pokroić w dużą kostkę i wymieszać z oliwą, a następnie doprawić niewielką ilością soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Piekarnik pozostawić włączony i ustawić na 220°C.
Krok 3
Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę wymieszać z papryką a drugą połowę zostawić do posypania wierzchu zapiekanki.
Krok 4
W okrągłym naczyniu żaroodpornym (można użyć tortownicy) ułożyć pierwszy naleśnik. Rozłożyć na nim połowę papryki z mozzarellą, posypać łyżką startego parmezanu, nałożyć kolejny naleśnik, znów rozłożyć na nim resztę nadzienia i posypać łyżką parmezanu. Na wierzch ułożyć ostatni trzeci naleśnik i posypać go pozostałą mozzarellą i parmezanem.
Krok 5
Przygotowaną zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 10-12 minut.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
516,68 kcal -
Białko
21,62 g -
Tłuszcz
19,44 g -
Węglowodany
63,81 g -
Błonnik
3,76 g -
Potas
778,6 mg -
Wapń
605,65 mg -
Magnez
60,19 mg -
Cynk
2,6 mg -
Jod
6,73 µg -
Witamina A
701,48 µg -
Witamina E
6,01 mg -
Witamina B1
0,17 mg -
Witamina B2
0,65 mg -
Witamina B6
0,54 mg -
Witamina B12
1 µg -
Witamina C
146,93 mg