Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami
2014-07-30- Rodzaj: kuchnia azjatycka
- Danie: kolacja, lunch, obiad
- Poziom trudności: łatwe
- Porcje : 2
Składniki
- 160g makaronu soba
- 1/2 średniego bakłażana
- 200g przebranych kurek
- 180g tofu naturalnego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- MARYNATA DO TOFU:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1/2 zielonej papryczki chili
- SOS:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
Jeśli jesteście miłośnikami orientalnych smaków i lekkiej kuchni ten makaron z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jeśli dotychczas nie próbowaliście tofu lub nie bardzo wiedzieliście co z nim zrobić to teraz macie okazję je pokochać. Tofu marynujemy wcześniej w wyrazistej marynacie, dzięki czemu nabiera charakteru. W przepisie podaję że smażymy kurki wraz z bakłażanem. Ja usmażyłam je na odrobinie oleju osobno, ponieważ potrawa była przeznaczona również dla mojej córki, której jeszcze grzybów nie podaję. Dodałam kurki dopiero na talerzu.
Przygotowanie
Krok 1
Na 3 godziny przed przygotowaniem potrawy zamarynować tofu. Tofu odcisnąć delikatnie z wody, pokroić w niezbyt grube plastry a następnie w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili oczyścić z nasion i drobno pokroić. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać marynatą tofu i odstawić na ok 3 godziny do lodówki. Najlepiej co jakiś czas delikatnie zamieszać tofu.
Krok 2
Bakłażana umyć i wraz ze skórką pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, następnie oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
Krok 3
Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć.
Krok 4
W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli. Na wrzątek wrzucić makaron soba i gotować według czasu podanego na opakowaniu. (ok. 5 minut). Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Składniki sosu wymieszać w miseczce.
Krok 5
Olej rozgrzać w woku. Na rozgrzany olej wrzucić bakłażana i kurki i smażyć razem 5-6 minut, po czym przesunąć smażone składniki na jedną połowę woka, robiąc miejsce dla tofu. Tofu układamy w woku i polewamy marynatą. Smażymy na silnym ogniu na złocisto z obu stron. Pamiętamy aby również mieszać bakłażana z kurkami. Gdy tofu się zrumieni dodać makaron oraz przygotowany sos i wciąż podgrzewając wymieszać wszystko razem dokładnie.