Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

2014-07-30
  • Porcje : 2

Składniki

  • 160g makaronu soba
  • 1/2 średniego bakłażana
  • 200g przebranych kurek
  • 180g tofu naturalnego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • MARYNATA DO TOFU:
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1/2 zielonej papryczki chili
  • SOS:
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

Jeśli jesteście miłośnikami orientalnych smaków i lekkiej kuchni ten makaron z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jeśli dotychczas nie próbowaliście tofu lub nie bardzo wiedzieliście co z nim zrobić to teraz macie okazję je pokochać. Tofu marynujemy wcześniej w wyrazistej marynacie, dzięki czemu nabiera charakteru. W przepisie podaję że smażymy kurki wraz z bakłażanem. Ja usmażyłam je na odrobinie oleju osobno, ponieważ potrawa była przeznaczona również dla mojej córki, której jeszcze grzybów nie podaję. Dodałam kurki dopiero na talerzu.

yakisoba z tofu

Przygotowanie

Krok 1

Na 3 godziny przed przygotowaniem potrawy zamarynować tofu. Tofu odcisnąć delikatnie z wody, pokroić w niezbyt grube plastry a następnie w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili oczyścić z nasion i drobno pokroić. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać marynatą tofu i odstawić na ok 3 godziny do lodówki. Najlepiej co jakiś czas delikatnie zamieszać tofu.

Krok 2

Bakłażana umyć i wraz ze skórką pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, następnie oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.

Krok 3

Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć.

Krok 4

W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli. Na wrzątek wrzucić makaron soba i gotować według czasu podanego na opakowaniu. (ok. 5 minut). Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Składniki sosu wymieszać w miseczce.

Krok 5

Olej rozgrzać w woku. Na rozgrzany olej wrzucić bakłażana i kurki i smażyć razem 5-6 minut, po czym przesunąć smażone składniki na jedną połowę woka, robiąc miejsce dla tofu. Tofu układamy w woku i polewamy marynatą. Smażymy na silnym ogniu na złocisto z obu stron. Pamiętamy aby również mieszać bakłażana z kurkami. Gdy tofu się zrumieni dodać makaron oraz przygotowany sos i wciąż podgrzewając wymieszać wszystko razem dokładnie.

Rodzaj przepisu: Tagi: , Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • kotlety ziemniaczano-szpinakowe

    Kotlety ziemniaczano-szpinakowe

  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • 1AA-DSC_0060

    Ziemniaki z zielonym groszkiem i pesto