Yakisoba – stir fry z makaronem

2013-08-25
1A-DSC_0031
  • Porcje : 2

Składniki

  • 160g makaronu soba
  • 1/2 kwiatu brokułu
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

 

Japońskie stir fry z makaronem soba doprawione popularną chińską przyprawą pięć smaków. Do tego chrupiące brokuły, marchewka i orzechy ziemne. Szybki i pyszny orientalny obiad.

3a3abb-DSC_0050

Przygotowanie

Krok 1

Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać odrobinę soli i gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty, a następnie odcedzić.

Krok 2

Marchewkę obrać, umyć i pokroić obieraczką do warzyw na cienkie paski (można zetrzeć na tarce na długie, cienkie paski).

Krok 3

Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i przyprawę 5 smaków wymieszać w miseczce.

Krok 4

Makaron wrzucić na lekko osolony wrzątek (dla makaronu soba wystarczy zaledwie szczypta soli dodana do wody) i gotować według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą. W woku rozgrzać olej. Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucić marchewkę i smażyć na silnym ogniu 2 minuty, następnie dorzucić dobrze odsączony brokuł i podsmażać kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodać makaron, polać wszystko sosem, dorzucić orzechy i podsmażać jeszcze ok. 1 minuty

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    453,92 kcal
  • Białko

    20,3 g
  • Tłuszcz

    10,76 g
  • Węglowodany

    68,97 g
  • Błonnik

    5,38 g
  • Potas

    934,05 mg
  • Wapń

    128,56 mg
  • Magnez

    142,92 mg
  • Żelazo

    4,41 mg
  • Cynk

    2,5 mg
  • Jod

    21,17 µg
  • Witamina A

    770,95 µg
  • Witamina E

    5,05 mg
  • Witamina B1

    0,56 mg
  • Witamina B2

    0,25 mg
  • Witamina B6

    0,44 mg
  • Witamina C

    107,9 mg