Yakisoba – stir fry z makaronem
2013-08-25- Rodzaj: kuchnia azjatycka, kuchnia orientalna
- Danie: obiad

- Porcje : 2
Składniki
- 160g makaronu soba
- 1/2 kwiatu brokułu
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Japońskie stir fry z makaronem soba doprawione popularną chińską przyprawą pięć smaków. Do tego chrupiące brokuły, marchewka i orzechy ziemne. Szybki i pyszny orientalny obiad.
Przygotowanie
Krok 1
Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać odrobinę soli i gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty, a następnie odcedzić.
Krok 2
Marchewkę obrać, umyć i pokroić obieraczką do warzyw na cienkie paski (można zetrzeć na tarce na długie, cienkie paski).
Krok 3
Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i przyprawę 5 smaków wymieszać w miseczce.
Krok 4
Makaron wrzucić na lekko osolony wrzątek (dla makaronu soba wystarczy zaledwie szczypta soli dodana do wody) i gotować według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą. W woku rozgrzać olej. Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucić marchewkę i smażyć na silnym ogniu 2 minuty, następnie dorzucić dobrze odsączony brokuł i podsmażać kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodać makaron, polać wszystko sosem, dorzucić orzechy i podsmażać jeszcze ok. 1 minuty
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
3 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
453,92 kcal -
Białko
20,3 g -
Tłuszcz
10,76 g -
Węglowodany
68,97 g -
Błonnik
5,38 g -
Potas
934,05 mg -
Wapń
128,56 mg -
Magnez
142,92 mg -
Żelazo
4,41 mg -
Cynk
2,5 mg -
Jod
21,17 µg -
Witamina A
770,95 µg -
Witamina E
5,05 mg -
Witamina B1
0,56 mg -
Witamina B2
0,25 mg -
Witamina B6
0,44 mg -
Witamina C
107,9 mg