Wołowina teriyaki z papryką i dymką

2013-09-03
1abb-DSC_0063
  • Porcje : 2

Składniki

  • 250g chudej wołowiny (rostbef, polędwica) ja użyłam rostbefu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 pęczka cebulki dymki
  • 10 cienkich plasterków świeżej papryczki chil
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (ja użyłam rzepakowego)
  • MARYNATA:
  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • SOS:
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • DO PODANIA:
  • 100g białego ryżu

3abb-DSC_0045

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć i pokroić bardzo ostrym nożem w cienkie plasterki (najlepiej mięso rozkroić na 2 niezbyt grube kotlety i z nich kroić cieniutkie plasterki). Czosnek obrać i przecisnąć. W miseczce wymieszać czosnek, pieprz, sos teriyaki, sos sojowy, sok cytrynowy, ocet ryżowy i płatki chili. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

Krok 2

Papryki umyć, obrać ze skórki (jeśli na co dzień jadacie ze skórką możecie jej nie obierać) i pokroić w cienkie paski. Dymkę umyć i pokroić niezbyt drobno. Papryczkę umyć i ukroić 10 cienkich plasterków.

Krok 3

W miseczce wymieszać składniki sosu.

Krok 4

Ugotować ryż w lekko osolonym wrzątku, podczas gdy ryż się gotuje, przygotować wołowinę z warzywami.

Krok 5

W woku rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić wołowinę i smażyć na dość silnym ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok. 4 minuty, następnie wrzucić paprykę oraz chili i podsmażać 1-2 minuty. Na końcu dodać dymkę, sos i ewentualnie resztkę marynaty, jeśli została na dnie miski w której marynowało się mięso i smażyć jeszcze 20-30 sekund. Pamiętajcie by mieszać potrawę, co jakiś czas.

Krok 6

W miseczkach lub na talerzach rozłożyć ryż i nałożyć porcję gorącej wołowiny z warzywami.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    576,09 kcal
  • Białko

    38,09 g
  • Tłuszcz

    20,93 g
  • Węglowodany

    58,84 g
  • Błonnik

    6,87 g
  • Potas

    1252,62 mg
  • Wapń

    66,57 mg
  • Magnez

    103,82 mg
  • Żelazo

    6,35 mg
  • Cynk

    5,22 mg
  • Jod

    6,64 µg
  • Witamina A

    747 µg
  • Witamina E

    10,38 mg
  • Witamina B1

    0,24 mg
  • Witamina B2

    0,45 mg
  • Witamina B6

    1,52 mg
  • Witamina B12

    1,75 µg
  • Witamina C

    287,6 mg