Wietnamska kanapka Bánh mi

2013-08-27
2AAA-DSC_0043
  • Porcje : 4

Składniki

  • Nem Nuong (Nem nướng) (grillowane mielone kotleciki wieprzowe):
  • 250g mięsa wieprzowego (np. szynki)
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ewentualnie szczypta soli (sos rybny nadaje słoność)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 patyczki do szaszłyków
  • KANAPKA:
  • Nem Nuong (Nem nướng)
  • 4 podłużne bułki
  • listki z 4 gałązek kolendry
  • 3/4 średniego ogórka zielonego (szklarniowego)
  • 1 spora papryczka chili lub 2 mniejsze
  • 8 łyżeczek majonezu
  • 4 łyżki pikli z marchewki i rzodkwi (do chua) odsączonych z zalewy - przepis znajdziecie w dziale przetwory

1AAA-DSC_0030

Przygotowanie

Krok 1

Nem Nuong (Nem nướng): Mięso zmielić razem z czosnkiem, a następnie doprawić sosem rybnym, cukrem oraz pieprzem i ewentualnie szczyptą soli. Masę mięsną dokładnie wymieszać z przyprawami, a następnie podzielić na dwie części. Uformować podłużne kotlety (bardziej w formie kiełbasek) i nadziać je na patyki. Można je zrobić zarówno w formie dwóch podłużnych kotlecików lub w formie pulpecików nadzianych na patyk.

Krok 2

Na patelni grillowej (można ewentualnie użyć zwykłej teflonowej) rozprowadzić olej i rozgrzać ją dobrze. Smażyć szaszłyki na średnim ogniu przez ok. 4 minut z każdej strony (smażymy górę, dół oraz boki, więc 4 strony). Gotowe szaszłyki zdjąć z patyczków i każdy przekroić na pół.

Krok 3

Kanapka: Bułki przekroić wzdłuż ale nie rozkrajać ich do końca. ¾ ogórka umyć, pokroić na 3 części, a każdą z nich pokroić w pionie na bardzo cieniutkie plasterki. Papryczkę umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Oberwać listki kolendry i umyć je a następnie osuszyć. 4 łyżki pikli ( ok. ¼ pikli przygotowanych z tego przepisu) odsączyć z zalewy.

Krok 4

Każdą bułkę posmarować łyżeczką majonezu na wewnętrznej spodniej oraz łyżeczką na wewnętrznej górnej części. Na spodnią część nałożyć porcję listków kolendry, plasterki zielonego ogórka, porcję pikli z marchewki i białej rzodkwi, porcję mięsa oraz plasterki papryczki chili. Docisnąć wierzchnią część bułki.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • hot dog

    Hot dog z białą kiełbaską

  • sajgonki

    Sajgonki

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • pasta z łososiem

    Pasta twarogowa z wędzonym łososiem

  • 5ccc-DSC_0131

    Bajgle z rukolą, camembertem i pieczonymi śliwkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    579,74 kcal
  • Białko

    18,35 g
  • Tłuszcz

    35,26 g
  • Węglowodany

    47,25 g
  • Błonnik

    2,26 g
  • Potas

    343,65 mg
  • Wapń

    34,03 mg
  • Magnez

    38,7 mg
  • Żelazo

    2,13 mg
  • Cynk

    1,97 mg
  • Jod

    2,4 µg
  • Witamina A

    245,52 µg
  • Witamina E

    7,19 mg
  • Witamina B1

    0,55 mg
  • Witamina B2

    0,23 mg
  • Witamina B6

    0,36 mg
  • Witamina B12

    0,49 µg
  • Witamina C

    15,43 mg