Tort kokosowy

2013-09-03
4aaa-DSC_0071
  • Porcje : 8

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 7 jajek
  • 170g mąki pszennej
  • 180g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • KREM ŚMIETANOWO-KOKOSOWY:
  • 1 duża puszka mleka kokosowego (400g) - mleko musi być bardzo dobrze schłodzone
  • 750ml śmietany 30 % tłuszczu - śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • DEKORACJA:
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 50g płatków migdałowych
  • DODATKOWO:
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • 2-3 łyżki bułki tartej do wysypania tortownicy

3aaa-DSC_0075

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C (ja ustawiłam grzanie od dołu).

Krok 2

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, boki oprószyć bułką tartą, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy z żółtek i cukru dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy z żółtek, cukru i mąki wmieszać dokładnie, aczkolwiek delikatnie pianę z białek. Do przygotowanej wcześniej tortownicy wlać ciasto i piec w 180°C przez ok.35- 40 minut. Najlepiej kontrolować ciasto wbijając w nie patyczek, jest gotowe, kiedy wyjęty patyczek jest suchy. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zimny biszkopt rozkroić na 3 blaty.

Krok 4

Mleko kokosowe po wyjęciu z lodówki otworzyć i zdjąć łyżką całą śmietankę kokosową tak, aby została sama woda. Śmietankę przełożyć do miski i ubijać przez 1-2 minuty mikserem. Pozostałą wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do zredukowanej, gorącej wody kokosowej wsypać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Krok 5

Dobrze schłodzoną śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie wmieszać ubitą wcześniej śmietankę kokosową oraz schłodzony roztwór żelatyny.

Krok 6

Ułożyć pierwszy blat biszkoptu, rozłożyć na nim dosyć grubą warstwę kremu, na kremie położyć drugi blat i lekko docisnąć, następnie rozłożyć na nim dosyć grubą warstwę kremu, a na niej ułożyć trzeci, ostatni blat i ponownie lekko docisnąć. Wierzch oraz boki tortu pokryć pozostałym kremem. W miseczce wymieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi, nabierając mieszankę garściami obłożyć boki tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    682,33 kcal
  • Białko

    13,14 g
  • Tłuszcz

    48,41 g
  • Węglowodany

    48,52 g
  • Błonnik

    1,92 g
  • Potas

    354,95 mg
  • Wapń

    129,77 mg
  • Magnez

    58,46 mg
  • Cynk

    1,62 mg
  • Jod

    6,99 µg
  • Witamina A

    352,43 µg
  • Witamina E

    2,41 mg
  • Witamina B1

    0,08 mg
  • Witamina B2

    0,39 mg
  • Witamina B6

    0,08 mg
  • Witamina B12

    0,88 µg
  • Witamina C

    0,85 mg