Tort kawowo-czekoladowy

2013-09-04
4-BBBaDSC_0100
  • Porcje : 8

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 7 jajek
  • 170g mąki pszennej
  • 180g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • MASA DO PRZEŁOŻENIA:
  • 500g sera mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietanki 30 %tł. (kremówki)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • DO MASY KAWOWEJ:
  • 12 łyżek naparu kawy
  • DO MASY CZEKOLADOWEJ:
  • 100g gorzkiej czekolady min. 70%kakao
  • DEKORACJA:
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

6aaBB-DSC_0001

4-BBBaDSC_0100

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C (ja ustawiłam grzanie od dołu). Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do masy z żółtek i cukru dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy z żółtek, cukru i mąki wmieszać dokładnie, aczkolwiek delikatnie pianę z białek. Do wcześniej przygotowanej tortownicy wlać ciasto i piec w 180°C przez ok. 35- 40 minut. Najlepiej kontrolować ciasto, wbijając w nie patyczek, jest gotowe, kiedy wyjęty patyczek jest suchy. Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia. Zimny biszkopt rozkroić na 3 blaty.

Krok 3

Do filiżanki lub szklanki wsypać 2 łyżki mielonej kawy i zalać do pełna wrzątkiem, pozostawić do opadnięcia fusów i ostygnięcia.

Krok 4

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Do ceramicznej lub szklanej miski lub głębokiego talerza włożyć połamaną na kostki czekoladę, a następnie naczynie ułożyć na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i podgrzewać całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszają do czasu, kiedy czekolada całkowicie się rozpuści. Wyłączyć palnik, zdjąć naczynie z garnka i pozostawić czekoladę na kilka minut do ostudzenia.

Krok 5

W czasie gdy kawa i czekolada stygną, natychmiast przygotowywać bazową masę z sera i śmietany. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wmieszać w nią cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać ser mascarpone i mieszać mikserem na wolnych obrotach. Kiedy ser jest już dobrze połączony ze śmietaną i cukrem, odłożyć 1/3 masy do drugiej miski.

Krok 6

Do 1/3 masy dodać 10 łyżek naparu kawy. Napar dodawać po 1 łyżce, pamiętając by po dodaniu każdej kolejnej łyżki mieszać całość chwilę mikserem na wolnych obrotach.

Krok 7

Do 2/3 masy dodać roztopioną czekoladę i wymieszać dokładnie mikserem na wolnych obrotach.

Krok 8

Na pierwszy blat biszkoptu nałożyć cały krem kawowy, następnie nałożyć wierzchni blat biszkoptu i rozprowadzić na nim połowę masy czekoladowej, nakryć blatem środkowym, po czym wierzch oraz boki pokryć kremem czekoladowym. Kakao wsypać na drobne siteczko i obsypać nim starannie wierzch tortu.

Krok 9

Nie przejmujcie się tym, że przekładacie kolejne warstwy biszkoptu grubą warstwą masy, ponieważ jeśli odpowiednio długo tort będzie się schładzał, masy dobrze się zestalą.Gotowy tort wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, aby masy się zestaliły. Ja udekorowałam całość jedynie kakao, ale można obsypać również boki wiórkami czekolady, siekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi, zmieni to nieco wartość odżywczą tortu.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 11
Oceń potrawę

11 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    803,1 kcal
  • Białko

    14,19 g
  • Tłuszcz

    57,86 g
  • Węglowodany

    56,4 g
  • Błonnik

    0,95 g
  • Potas

    349,35 mg
  • Wapń

    151,92 mg
  • Magnez

    56 mg
  • Żelazo

    2,05 mg
  • Cynk

    1,73 mg
  • Jod

    6,47 µg
  • Witamina A

    444 µg
  • Witamina E

    1,49 mg
  • Witamina B1

    0,08 mg
  • Witamina B2

    0,39 mg
  • Witamina B6

    0,08 mg
  • Witamina B12

    0,81 µg
  • Witamina C

    0,25 mg