Torcik porzeczkowy

2014-07-10
  • Porcje : 8

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 150g mąki pszennej
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • MASA ŚMIETANOWO-SEROWA:
  • 250g sera mascarpone
  • 250g słodkiej śmietany 30% tłuszczu (kremówki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DŻEM:
  • 400g czerwonych porzeczek
  • 80g cukru
  • DO DEKORACJI:
  • 240g czerwonych porzeczek

Pyszny torcik porzeczkowy. Puszyste blaty biszkoptowe przełożone błyskawicznym dżemem porzeczkowym i masą z serka mascarpone.

tort czerwona porzeczka

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C (ja ustawiłam grzanie od dołu). Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do masy z żółtek i cukru dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy z żółtek, cukru i mąki wmieszać dokładnie, aczkolwiek delikatnie pianę z białek. Do wcześniej przygotowanej tortownicy wlać ciasto i piec w 180°C przez ok. 35- 40 minut. Najlepiej kontrolować ciasto, wbijając w nie patyczek, jest gotowe, kiedy wyjęty patyczek jest suchy. Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia. Zimny biszkopt rozkroić na 3 blaty.

Krok 2

Porzeczki przebrać, umyć.

Krok 3

400g porzeczek wrzucić do rondla, zasypać cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu ok.7-10 minut. Podczas smażenia owoce mieszać co jakiś czas i rozgniatać z pomocą łyżki. Dżem powinien być raczej rzadki a owoce solidnie rozgniecione.

Krok 4

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wmieszać w nią cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać ser mascarpone i mieszać mikserem na wolnych obrotach, aż całość dobrze się połączy i utworzy jednolitą masę.

Krok 5

Pierwszy blat nasączyć połową rzadkiego dżemu. Nałożyć 1/4 masy serowo-śmietanowej (dość cienka warstwa), ułożyć drugi blat biszkoptowy, docisnąć, posmarować pozostałym dżemem i drugą z czterech części masy serowo-śmietanowej. Na wierzchu ułożyć trzeci blat i docisnąć. Pozostałą masą posmarować wierzch i boki torciku. Na wierzchu ułożyć porzeczki. Torcik odstawić do lodówki przynajmniej 2 godziny.

Komentarze do przepisu

  1. posted by basjula on July 10, 2014

    Torcik wygląda fantastycznie, idealny na lato :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(4.6 / 5)

4.6 5 9
Oceń potrawę

9 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami