Torcik porzeczkowy
2014-07-10- Danie: deser
- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 8
Składniki
- BISZKOPT:
- 6 jajek
- 150g mąki pszennej
- 150g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- MASA ŚMIETANOWO-SEROWA:
- 250g sera mascarpone
- 250g słodkiej śmietany 30% tłuszczu (kremówki)
- 3 łyżki cukru pudru
- DŻEM:
- 400g czerwonych porzeczek
- 80g cukru
- DO DEKORACJI:
- 240g czerwonych porzeczek
Pyszny torcik porzeczkowy. Puszyste blaty biszkoptowe przełożone błyskawicznym dżemem porzeczkowym i masą z serka mascarpone.
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180°C (ja ustawiłam grzanie od dołu). Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do masy z żółtek i cukru dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy z żółtek, cukru i mąki wmieszać dokładnie, aczkolwiek delikatnie pianę z białek. Do wcześniej przygotowanej tortownicy wlać ciasto i piec w 180°C przez ok. 35- 40 minut. Najlepiej kontrolować ciasto, wbijając w nie patyczek, jest gotowe, kiedy wyjęty patyczek jest suchy. Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia. Zimny biszkopt rozkroić na 3 blaty.
Krok 2
Porzeczki przebrać, umyć.
Krok 3
400g porzeczek wrzucić do rondla, zasypać cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu ok.7-10 minut. Podczas smażenia owoce mieszać co jakiś czas i rozgniatać z pomocą łyżki. Dżem powinien być raczej rzadki a owoce solidnie rozgniecione.
Krok 4
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wmieszać w nią cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać ser mascarpone i mieszać mikserem na wolnych obrotach, aż całość dobrze się połączy i utworzy jednolitą masę.
Krok 5
Pierwszy blat nasączyć połową rzadkiego dżemu. Nałożyć 1/4 masy serowo-śmietanowej (dość cienka warstwa), ułożyć drugi blat biszkoptowy, docisnąć, posmarować pozostałym dżemem i drugą z czterech części masy serowo-śmietanowej. Na wierzchu ułożyć trzeci blat i docisnąć. Pozostałą masą posmarować wierzch i boki torciku. Na wierzchu ułożyć porzeczki. Torcik odstawić do lodówki przynajmniej 2 godziny.
posted by basjula on July 10, 2014
Torcik wygląda fantastycznie, idealny na lato