Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurkami i gorgonzolą
2013-09-01
- Porcje : 4
Składniki
- 420g ciasta francuskiego gotowego, najlepiej maślanego - można użyć większej lub mniejszej ilości ciasta wpływnie to jedynie na wartość odżywczą potrawy
- 100g kurek
- 200g szpinaku świeżego bądź mrożonego w liściach
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 30g gorgonzoli
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka masła
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto rozmrozić, złożyć raz, rozwałkować nieco a następnie złożyć dwa razy i rozwałkować na prostokąt. Ciasto zwinąć na wałku lub papierze i odstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Jeśli używamy świeżego szpinaku typu "baby" przebrać i umyć liście, odciąć grubsze ogonki, jeśli używamy większych liści w sezonie należy je dodatkowo pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć kilka sekund czosnek, po czym dodać szpinak. Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podsmażać stale mieszając do czasu kiedy szpinak "zwiędnie" czyli ok 1-2 minuty. Jeśli natomiast używamy szpinaku mrożonego należy koniecznie użyć szpinaku w liściach. Do podsmażonego przez moment czosnku należy dodać wtedy zamrożony szpinak, przykryć i na wolnym ogniu rozmrażać go co jakiś czas mieszkając. Kiedy jest już całkiem rozmrożony należy odkryć naczynie i na średnim ogniu odparować starannie nadmiar wody. Pod koniec doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3
Cebulę pokroić w piórka.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Krok 5
Kurki oczyścić, opłukać i podsmażać na łyżeczce oleju z dodatkiem łyżeczki masła przez ok .10 minut, pod koniec smażenia dodać cebulę. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 6
Ciasto rozłożyć na natłuszczonej blaszce ( można wyłożyć ją papierem do pieczenia). Zawinąć brzegi, nakłuć ciasto widelcem w wielu miejscach a następnie nałożyć szpinak, cebulę, pokruszony ser i grzyby.
Krok 7
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20-25 minut.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
2 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
625,43 kcal -
Białko
8,82 g -
Tłuszcz
48,39 g -
Węglowodany
38,66 g -
Błonnik
2,81 g