Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurkami i gorgonzolą

2013-09-01
3a
  • Porcje : 4

Składniki

  • 420g ciasta francuskiego gotowego, najlepiej maślanego - można użyć większej lub mniejszej ilości ciasta wpływnie to jedynie na wartość odżywczą potrawy
  • 100g kurek
  • 200g szpinaku świeżego bądź mrożonego w liściach
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 30g gorgonzoli
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

1a

2a

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto rozmrozić, złożyć raz, rozwałkować nieco a następnie złożyć dwa razy i rozwałkować na prostokąt. Ciasto zwinąć na wałku lub papierze i odstawić na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Jeśli używamy świeżego szpinaku typu "baby" przebrać i umyć liście, odciąć grubsze ogonki, jeśli używamy większych liści w sezonie należy je dodatkowo pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć kilka sekund czosnek, po czym dodać szpinak. Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podsmażać stale mieszając do czasu kiedy szpinak "zwiędnie" czyli ok 1-2 minuty. Jeśli natomiast używamy szpinaku mrożonego należy koniecznie użyć szpinaku w liściach. Do podsmażonego przez moment czosnku należy dodać wtedy zamrożony szpinak, przykryć i na wolnym ogniu rozmrażać go co jakiś czas mieszkając. Kiedy jest już całkiem rozmrożony należy odkryć naczynie i na średnim ogniu odparować starannie nadmiar wody. Pod koniec doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 3

Cebulę pokroić w piórka.

Krok 4

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Krok 5

Kurki oczyścić, opłukać i podsmażać na łyżeczce oleju z dodatkiem łyżeczki masła przez ok .10 minut, pod koniec smażenia dodać cebulę. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 6

Ciasto rozłożyć na natłuszczonej blaszce ( można wyłożyć ją papierem do pieczenia). Zawinąć brzegi, nakłuć ciasto widelcem w wielu miejscach a następnie nałożyć szpinak, cebulę, pokruszony ser i grzyby.

Krok 7

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20-25 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    625,43 kcal
  • Białko

    8,82 g
  • Tłuszcz

    48,39 g
  • Węglowodany

    38,66 g
  • Błonnik

    2,81 g