Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

2015-02-08
  • Porcje : 6

Składniki

  • płat ciasta francuskiego do wyłożenia formy na tartę o średnicy 28cm lub mniejszej (mój był nieco za wąski, więc na jednym z brzegów dosztukowałam kawałek ciasta)
  • 150g niebieskiego sera (ja użyłam lazura, można wybrać gorgonzolę)
  • kulka mozzarelli (125g)
  • 2 pomidory (ja użyłam podłużnych)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • CZERWONE PESTO:
  • 10 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 4 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 30g startego parmezanu
  • 30g migdałów
  • DODATKOWO:
  • kilka garści rukoli
  • oliwa z oliwek
  • masło do natłuszczenia formy

08.02.2015

Dobrych kilka lat temu proponowałam pizzę, w której zamiast klasycznego sosu pomidorowego wykorzystałam czerwone pesto z suszonych pomidorów. Tym razem postanowiłam wykorzystać ten patent w tarcie. Powstało coś wyjątkowo pysznego. Delikatne ciasto, wyraziste pesto, mocny serowy akcent i pomidory. Można tartę podać bez sałaty, ale tak naprawdę najsmaczniejsza jest z dodatkiem skropionej oliwą z oliwek rukoli.

tarta z pomidorami

Przygotowanie

Krok 1

Foremkę do tarty natłuścić masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Krok 2

Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 5-7 minut. Namoczone migdały obrać ze skórki, a następnie pokroić. Pokrojone migdały wrzucić do pojemnika blendera. Do migdałów dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, Obraną połowę ząbka czosnku, starty parmezan oraz olej ze słoiczka z pomidorami. Wszystko razem zmiksować na pastę.

Krok 3

Pomidory umyć i pokroić na niebyt grube plastry. Ser z niebieską pleśnią pokroić w plasterki. Mozzarellę dobrze odsączyć i również pokroić w dość cienkie plasterki.

Krok 4

Kiedy piekarnik jest już rozgrzany z lodówki wyjąć ciasto francuskie (Jeśli używamy mrożonego należy odpowiednio wcześniej przełożyć je z zamrażalnika do lodówki). Rozwinąć, odciąć potrzebną ilość ciasta i wyłożyć nim spód i boki foremki o średnicy ok. 28 cm. Na cieście rozłożyć papier do pieczenia i obciążyć np. suchymi nasionami fasoli. Ciasto wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 8 minut, następnie wyjąć, zdjąć obciążenie i piec kolejne 4 minuty. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i nałożyć farsz. Najpierw rozsmarować pesto, zostawiając wyrośnięte brzegi ciasta nie pokryte farszem. Na pesto ułożyć niebieski ser, na nim plasterki mozzarelli, a na wierzchu plastry pomidorów. Całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem i wstawić do pieca. Piec jeszcze przez 7-8 minut, aż sery się rozpuszczą. Podawać z rukolą.

Krok 5

Tartę można odgrzewać w piekarniku.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun

  • 1a-DSC_0093

    Pizza bianca z bakłażanem i pomidorem