Tarta porzeczkowa

2013-09-01
  • Porcje : 8

Składniki

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 90g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • NADZIENIE:
  • 400g czarnych porzeczek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy

1-DSC04434 - Kopia - Kopia - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Suche składniki ciasta wymieszać, następnie dodać pokrojone zimne masło i posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą lub czystą ściereczkę i odstawić do lodówki na min. 30 minut.

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Krok 3

Porzeczki przebrać, oczyścić z ogonków i umyć.

Krok 4

Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dokładnie wylepić brzegi, a następnie nakłuć spód widelcem.

Krok 5

Porzeczki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Nadzienie wyłożyć na ciasto.

Krok 6

Piec w temperaturze 180°C przez ok 30-35 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    271,34 kcal
  • Białko

    3,64 g
  • Tłuszcz

    10,38 g
  • Węglowodany

    40,84 g
  • Błonnik

    4,52 g
  • Potas

    202,03 mg
  • Wapń

    30,15 mg
  • Magnez

    13,08 mg
  • Cynk

    0,4 mg
  • Jod

    1,86 µg
  • Witamina A

    120,72 µg
  • Witamina E

    0,93 mg
  • Witamina B1

    0,06 mg
  • Witamina B2

    0,05 mg
  • Witamina B6

    0,05 mg
  • Witamina B12

    0,11 µg
  • Witamina C

    91,31 mg