Tarta na cieście francuskim z zielonymi szparagami i sosem mornay

2013-09-04
  • Porcje : 4

Składniki

  • 300g mrożonego ciasta francuskiego najlepiej maślanego
  • 8 zielonych szparagów
  • SOS MORNAY:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25g startego sera gruyere
  • 1/2 szklanki mleka 1,5 % tłuszczu
  • 1/4 szklanki śmietany 30 % tłuszczu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

1abbb-DSC_0058

Przygotowanie

Krok 1

Rozmrozić ciasto francuskie.

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 200°C, najlepiej grzanie od dołu.

Krok 3

Szparagi umyć i ułamać zdrewniałą końcówkę. W wysokim garnku zagotować lekko osoloną wodę. Woda powinna sięgać do połowy wysokości szparagów. Szparagi włożyć do gotującej wody główkami do góry i gotować 2-3 minuty.

Krok 4

Małą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać obciążenie (np. fasolę). W dobrze rozgrzanym piekarniku piec ciasto przez 10 minut.

Krok 5

W garnku podgrzać mleko wymieszane ze śmietanką. W rondelku rozpuścić masło. Do roztopionego masła dodać mąkę i podsmażać wszystko razem chwilkę, stale mieszając. Do zasmażki wlać podgrzane mleko ze śmietanką i dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na maleńkim ogniu, stale mieszając do pożądanego zgęstnienia sosu. Kiedy sos ma już odpowiednią konsystencję, wyłączyć palnik. Do gorącego sosu dodać ser, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać.

Krok 6

Podpieczone ciasto wyjąć, zdjąć obciążenie. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć sos i ułożyć na nim szparagi, dociskając nieco. Najlepiej układać szparagi na przemian kolejny główką w przeciwną stronę do poprzedniego, dzięki temu w każdej z 4 porcji znajdą się główki szparagów. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    543,81 kcal
  • Białko

    8,37 g
  • Tłuszcz

    40,65 g
  • Węglowodany

    36,12 g
  • Błonnik

    1.73 g
  • Potas

    241,08 mg
  • Wapń

    130,76 mg
  • Magnez

    22,91 mg
  • Cynk

    1,01 mg
  • Jod

    3,4 µg
  • Witamina A

    428,91 µg
  • Witamina E

    2,02 mg
  • Witamina B1

    0,11 mg
  • Witamina B2

    0,18 mg
  • Witamina B6

    0,04 mg
  • Witamina B12

    0,18 µg
  • Witamina C

    10,7 mg