Tagliatelle ze szpinakiem, granatem i nasionami pinii

2013-08-21
  • Porcje : 2

Składniki

  • 6 gniazd tagliatelle
  • 450g mrożonego szpinaku w liściach
  • nasiona z 1/2 owocu granatu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

1-kkk 046 copy

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i pokroić drobno. Na oliwie podgrzać czosnek, dodać do niego szpinak i rozmrozić podgrzewając go na wolnym ogniu pod przykryciem. Odmrożony szpinak odkryć i odparować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.Na koniec doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.

Krok 2

Wydrążyć łyżeczką nasiona granatu, a nasiona pinii podprażyć na suchej patelni.

Krok 3

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i połączyć ze szpinakiem. Każdą porcję przed podaniem posypać nasionami granatu, nasionami pinii oraz startym serem.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    468 kcal
  • Białko

    18 g
  • Tłuszcz

    13,1 g
  • Węglowodany

    69,3 g
  • Błonnik

    7,9 g
  • Potas

    763 mg
  • Wapń

    297 mg
  • Magnez

    141 mg
  • Cynk

    2,45 mg
  • Jod

    3,56 µg
  • Witamina A

    1451 µg
  • Witamina E

    5,2 mg
  • Witamina B1

    0,32 mg
  • Witamina B2

    0,44 mg
  • Witamina B6

    0,66mg
  • Witamina B12

    0,12µg
  • Witamina C

    101 mg