Tagliatelle z kurkami i grillowanym bakłażanem

2013-08-24
  • Porcje : 2

Składniki

  • 6 gniazd tagliatelle
  • 150g kurek
  • 1/2 średniego bakłażana
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 łyżeczki nasion pinii
  • 2 łyżki startego parmezanu

1A2A

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana umyć i pokroić na plastry, a następnie osolić i odstawić na 30 minut. Grzyby oczyścić, większe sztuki pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.Patelnię grillową wysmarować 1 łyżeczką oleju rzepakowego. Bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem i grillować na rozgrzanej patelni grillowej po ok. 2 minut z każdej strony dociskając mocno widelcem tak by zmieniał kolor i miękł.Bakłażan jest gotów gdy cały zmięknie i pojawią się charakterystyczne paski. Można podsmażyć go na zwykłej patelni teflonowej ale być może będzie potrzebował nieco więcej oleju, co zmieni wartość odżywczą.

Krok 2

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju wraz z masłem, wrzucić oczyszczone grzyby wraz z cebulą i smażyć na średnim ogniu stale mieszając przez ok. 10 minut, pod koniec smażenia dodać grillowanego bakłażana i doprawić całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać na patelni z grzybami i bakłażanem, podgrzewając całość na małym ogniu. Makaron z kurkami i bakłażanem rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem i nasionami pinii.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , , Składniki: , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    410,96 kcal
  • Białko

    14,01 g
  • Tłuszcz

    13,2 g
  • Węglowodany

    59,03 g
  • Błonnik

    4,29 g