Tagliatelle z białymi szparagami, kozim serem i tymiankiem

2013-08-23
  • Porcje : 2

Składniki

  • 6 gniazd tagliatelle
  • 4 białe szparagi
  • 45g koziego sera pleśniowego (rolada)
  • 4 łyżki śmietany słodkiej 18 % tłuszczu
  • 4 gałązki tymianku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-DSC04073

Przygotowanie

Krok 1

Szparagi obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 10 min). Ugotowane szparagi pokroić na kawałki.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron dokładnie odcedzić.

Krok 3

Podczas gdy makaron się gotuje, ser pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondla, dodać śmietanę i rozpuścić w niej ser na małym ogniu.

Krok 4

Dobrze odcedzony makaron oraz kawałki szparagów wrzucić do powstałego sosu i dokładnie wymieszać.Podawać gorące doprawione obficie czarnym pieprzem i posypane listkami tymianku.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    457,43 kcal
  • Białko

    15,27 g
  • Tłuszcz

    16,87 g
  • Węglowodany

    61,13 g
  • Błonnik

    3 g
  • Potas

    408,55 mg
  • Wapń

    144 mg
  • Magnez

    47,82 mg
  • Cynk

    1,31 mg
  • Jod

    5,82 µg
  • Witamina A

    235,41 µg
  • Witamina E

    1,38 mg
  • Witamina B1

    0,2 mg
  • Witamina B2

    0,34 mg
  • Witamina B6

    0,14 mg
  • Witamina B12

    0,19 µg
  • Witamina C

    15,6 mg