Tagliatelle w sosie śmietanowym z migdałami

2013-08-21
  • Porcje : 2

Składniki

  • 6 gniazd tagliatelle
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12 % tłuszczu
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • skórka otarta z 1 cytryny

1a

Przygotowanie

Krok 1

Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, następnie obrać. Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć żółtą część skórki. Starty ser zalać śmietanką.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Odcedzony makaron przełożyć do rondla, wlać śmietankę z serem i podgrzewać na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Na końcu dodać migdały. Makaron podawać gorący posypany skórką cytrynową.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    465 kcal
  • Białko

    15,7 g
  • Tłuszcz

    17,4 g
  • Węglowodany

    60,5 g
  • Błonnik

    4 g
  • Potas

    322 mg
  • Wapń

    213 mg
  • Magnez

    79,75 mg
  • Cynk

    1,35 mg
  • Jod

    5,1 µg
  • Witamina A

    70 µg
  • Witamina E

    3,8 mg
  • Witamina B1

    0,12 mg
  • Witamina B2

    0,24 mg
  • Witamina B6

    0,11mg
  • Witamina B12

    0,27µg