Tagliatelle w sosie cytrynowym z pieczoną papryką i karczochami
2014-03-20- Porcje : 2
Składniki
- 8 gniazd tagliatelle
- 120g karczochów z zalewy
- 1 czerwona papryka
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150g mascarpone
- 100g śmietanki kremówki
- sól, pieprz, świeża melisa do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Paprykę umyć, włożyć do naczynia żaroodpornego wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić na 180°C i piec co czasu kiedy na papryce pojawią się ciemne plamy. Paprykę pozostawić do ostudzenia, następnie obrać ze skórki, oczyścić z nasion i białych błon i pokroić na kawałeczki.
Krok 2
Karczochy odsączyć z zalewy. I jeśli trzeba pokroić na mniejsze części.
Krok 3
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Podczas gdy makaron się gotuje w rondlu podgrzać śmietankę, następnie dodać mascarpone i dobrze rozmieszać. Dodać skórkę otartą z cytryny i gotować do czasu gdy sos mocno zgęstnieje. Doprawić solą oraz odrobiną czarnego pieprzu. Makaron odcedzić dodawać do niego powoli sos i mieszać. Na koniec skropić całość sokiem cytrynowym. Na talerzach rozłożyć makaron, przybrać karczochami, papryką oraz świeżą melisą.
Komentarze do przepisu
Dodaj Komentarz
Średnia ocena
(5 / 5)
2 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
870,85 kcal -
Białko
18,63 g -
Tłuszcz
52,21 g -
Węglowodany
81,61 g -
Błonnik
8,07 g -
Potas
785,63 mg -
Wapń
178,15 mg -
Magnez
89,35 mg -
Żelazo
2,58 mg -
Cynk
1,41 mg -
Jod
2,68 µg -
Witamina A
1074,84 µg -
Witamina E
4,56 mg -
Witamina B1
0,21 mg -
Witamina B2
0,32 mg -
Witamina B6
0,7 mg -
Witamina B12
0,23 µg -
Witamina C
176,9 mg
posted by soulstorm-everywhere on March 20, 2014
ostatnio stałam się fanką karczochów. jadłam ostatnio pizzę z karczochami – rewelacja!