Tagliatelle w sosie cytrynowym z pieczoną papryką i karczochami

2014-03-20
  • Porcje : 2

Składniki

  • 8 gniazd tagliatelle
  • 120g karczochów z zalewy
  • 1 czerwona papryka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150g mascarpone
  • 100g śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, świeża melisa do dekoracji

1ca-DSC_0084

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę umyć, włożyć do naczynia żaroodpornego wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić na 180°C i piec co czasu kiedy na papryce pojawią się ciemne plamy. Paprykę pozostawić do ostudzenia, następnie obrać ze skórki, oczyścić z nasion i białych błon i pokroić na kawałeczki.

Krok 2

Karczochy odsączyć z zalewy. I jeśli trzeba pokroić na mniejsze części.

Krok 3

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Podczas gdy makaron się gotuje w rondlu podgrzać śmietankę, następnie dodać mascarpone i dobrze rozmieszać. Dodać skórkę otartą z cytryny i gotować do czasu gdy sos mocno zgęstnieje. Doprawić solą oraz odrobiną czarnego pieprzu. Makaron odcedzić dodawać do niego powoli sos i mieszać. Na koniec skropić całość sokiem cytrynowym. Na talerzach rozłożyć makaron, przybrać karczochami, papryką oraz świeżą melisą.

Komentarze do przepisu

  1. posted by soulstorm-everywhere on March 20, 2014

    ostatnio stałam się fanką karczochów. jadłam ostatnio pizzę z karczochami – rewelacja!

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    870,85 kcal
  • Białko

    18,63 g
  • Tłuszcz

    52,21 g
  • Węglowodany

    81,61 g
  • Błonnik

    8,07 g
  • Potas

    785,63 mg
  • Wapń

    178,15 mg
  • Magnez

    89,35 mg
  • Żelazo

    2,58 mg
  • Cynk

    1,41 mg
  • Jod

    2,68 µg
  • Witamina A

    1074,84 µg
  • Witamina E

    4,56 mg
  • Witamina B1

    0,21 mg
  • Witamina B2

    0,32 mg
  • Witamina B6

    0,7 mg
  • Witamina B12

    0,23 µg
  • Witamina C

    176,9 mg