Szarlotka z bezą różaną

2014-09-29
  • Porcje : 8

Składniki

  • CIASTO:
  • 160g mąki pszennej
  • 80g masła zimnego
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody różanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • PRAŻONE JABŁKA:
  • 1 kg jabłek (antonówka lub szara reneta)
  • 60g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • BEZA RÓŻANA:
  • 3 białka
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody różanej

Pyszna szarlotka na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami i bezą różaną.

szarlotka z bezą

SZARLOTKA

Przygotowanie

Krok 1

Jajka wybić do dwóch miseczek, rozdzielając żółtka od białek. Żółtka wykorzystamy do ciasta, z białek przygotujemy bezę. Mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia żółtka, wodę różaną oraz zwykłą wodę i szybko zagnieść ciasto. Kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut.

Krok 2

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondla, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu przez 6 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Krok 4

Ciasto rozwałkować i przełożyć do okrągłej formy do tart lub tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Na cieście ułożyć uprażone jabłka. Ciasto wstawić do rozgrzanego pieca i piec ok. 20 minut. Na kilka minut przed upływem tego czasu przygotować bezę różaną.

Krok 5

Do zimnych białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier i mieszać na wolnych obrotach miksera. Kiedy wmieszamy cały cukier ubijać jeszcze chwilę do czasu gdy masa będzie bardzo błyszcząca. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną i wodę różaną.

Krok 6

Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć przygotowaną masę na bezę i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Upieczoną szarlotkę wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.

Komentarze do przepisu

  1. posted by aneta on September 29, 2014

    ciekawe urozmaicenie zwyklej bezy :)

      Reply
  2. posted by Łukasz on September 29, 2014

    Absolutnie wspaniała! I jeszcze ta aromatyzowana różą beza, pycha! :)

      Reply
  3. posted by ladylaura on September 29, 2014

    Prawdziwy słodki obłoczek.

      Reply
  4. posted by gin on October 2, 2014

    Taka szarlotka to dopiero musiała pachnieć :) Cudo!

      Reply
  5. posted by naleśniki on March 12, 2015

    och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

  • tort czerwona porzeczka

    Torcik porzeczkowy