Szarlotka z bezą różaną
2014-09-29- Danie: deser
- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 8
Składniki
- CIASTO:
- 160g mąki pszennej
- 80g masła zimnego
- 3 żółtka
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody różanej
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- PRAŻONE JABŁKA:
- 1 kg jabłek (antonówka lub szara reneta)
- 60g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- BEZA RÓŻANA:
- 3 białka
- 150g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody różanej
Pyszna szarlotka na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami i bezą różaną.
Przygotowanie
Krok 1
Jajka wybić do dwóch miseczek, rozdzielając żółtka od białek. Żółtka wykorzystamy do ciasta, z białek przygotujemy bezę. Mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia żółtka, wodę różaną oraz zwykłą wodę i szybko zagnieść ciasto. Kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut.
Krok 2
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondla, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu przez 6 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Krok 4
Ciasto rozwałkować i przełożyć do okrągłej formy do tart lub tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Na cieście ułożyć uprażone jabłka. Ciasto wstawić do rozgrzanego pieca i piec ok. 20 minut. Na kilka minut przed upływem tego czasu przygotować bezę różaną.
Krok 5
Do zimnych białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier i mieszać na wolnych obrotach miksera. Kiedy wmieszamy cały cukier ubijać jeszcze chwilę do czasu gdy masa będzie bardzo błyszcząca. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną i wodę różaną.
Krok 6
Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć przygotowaną masę na bezę i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Upieczoną szarlotkę wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.
posted by aneta on September 29, 2014
ciekawe urozmaicenie zwyklej bezy
posted by Łukasz on September 29, 2014
Absolutnie wspaniała! I jeszcze ta aromatyzowana różą beza, pycha!
posted by ladylaura on September 29, 2014
Prawdziwy słodki obłoczek.
posted by gin on October 2, 2014
Taka szarlotka to dopiero musiała pachnieć
Cudo!
posted by naleśniki on March 12, 2015
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa