Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

2013-08-24
2BB-DSC_0092
  • Porcje : 4

Składniki

  • 6 dużych rzodkiewek
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 średnia kalarepa
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • SOS:
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 bardzo mały ząbek czosnku lub 1/2 średniego ząbka
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1aa-DSC_0074

Przygotowanie

Krok 1

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przekroić ją na pół i opłukać starannie. Odsączyć nadmiar wody, a następnie poszatkować kapustę niezbyt grubo. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie półplasterki. Kalarepę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Zieloną cebulkę umyć i posiekać. Wszystkie warzywa wsypać do jednej miski.

Krok 2

Mały ząbek czosnku lub pół dużego obrać i drobno posiekać. W miseczce wymieszać sok cytrynowy z miodem, dodać olej i wymieszać tak, by powstał jednolity sos. Dodać do sosu posiekany czosnek i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Warzywa oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem i dwiema lub trzeba sporymi szczyptami soli. Całość polać sosem i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na ok 5-10 minut.

Krok 4

Surówka wspaniale smakuje jako dodatek do grillowanych bądź pieczonych mięs oraz ryb. Świetnie sprawdza się jako dodatek do domowych burgerów.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 4
Oceń potrawę

4 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2A-DSC_0069

    Sałatka z bobu i zielonych szparagów z fetą

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    104,67 kcal
  • Białko

    2,36 g
  • Tłuszcz

    7,83 g
  • Węglowodany

    6,19 g
  • Błonnik

    3,53 g
  • Potas

    237,5 mg
  • Wapń

    69,44 mg
  • Magnez

    15,2 mg
  • Żelazo

    0,95 mg
  • Cynk

    0,4 mg
  • Jod

    5,75 µg
  • Witamina A

    24,05 µg
  • Witamina E

    4,35 mg
  • Witamina B1

    0,07 mg
  • Witamina B2

    0,06 mg
  • Witamina B6

    0,13 mg
  • Witamina C

    64,48 mg