Stir fry z warzyw

2013-09-03
  • Porcje : 2

Składniki

  • WARZYWA:
  • 5 suszonych grzybków mun
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 100g małych różyczek brokułu
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona)
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • SOS:
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 4 łyżeczki przyprawy 5 smaków - polecam przygotowanie własnej przyprawy 5 smaków, wystarczy zemleć w młynku następujące przyprawy 1 łyżeczka nasion anyżu 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego (można zastąpić czarnym pieprzem) 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • DO PODANIA:
  • 100g białego ryżu

3aaa-DSC_0028

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby mun zalać gorącą wodą i moczyć ok 15 minut, a następnie gotować ok 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane grzyby odcedzić, ostudzić, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę i paprykę obrać, umyć i pokroić w zapałkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, a brokuł podzielić na małe różyczki i umyć dokładnie.

Krok 2

W miseczce wymieszać składniki sosu.

Krok 3

W woku lub ewentualnie na dużej patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Ustawić duży płomień. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę oraz czosnek. Podsmażać chwilkę cały czas mieszając. W następnym kroku dodać marchewkę, brokuł, paprykę, grzyby mun oraz fasolkę szparagową i podsmażać na dość dużym ogniu przez ok. 5 minut stale mieszając. Wlać wcześniej przygotowany sos i jeszcze chwilkę smażyć. Gotowe warzywa wymieszać z łyżeczką oleju sezamowego. Podawać z ryżem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • kotlety ziemniaczano-szpinakowe

    Kotlety ziemniaczano-szpinakowe

  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • yakisoba z tofu

    Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    386,56 kcal
  • Białko

    7,62 g
  • Tłuszcz

    18,4 g
  • Węglowodany

    47,62 g
  • Błonnik

    5,39 g
  • Potas

    529,55 mg
  • Wapń

    65,67 mg
  • Magnez

    39,67 mg
  • Cynk

    1,54 mg
  • Jod

    10,66 µg
  • Witamina A

    649,95 µg
  • Witamina E

    9,06 mg
  • Witamina B1

    0,1 mg
  • Witamina B2

    0,11 mg
  • Witamina B6

    0,34 mg
  • Witamina C

    81,74 mg