Stir fry z kurczakiem i ananasem

2015-03-12
  • Porcje : 2

Składniki

  • 1 pierś kurczaka ok. 250g
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały ananas
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego (słonecznikowego, z pestek winogron lub rzepakowego) do smażenia
  • DODATKOWO:
  • biały ryż do podania

Proste, smaczne i sycące danie. Z jednej strony słodycz ananasa i sosu teriyaki z drugiej zaś pikanteria papryczki chili. Idealne danie dla tych którzy dbają o linię.

kurczak ananas

Przygotowanie

Krok 1

Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w grubsze paski. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.W miseczce wymieszać sos teriyaki, sos sojowy, ocet ryżowy, starty imbir oraz starty czosnek. Do marynato przełożyć kurczaka i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Ananasowi odkroić wierzch i spód, okroić go ze skóry, przekroić na pół, wyciąć twardy środek, a miąższ pokroić na kawałki wielkością zbliżone do kawałków kurczaka. Chili pokroić w cienkie plasterki.

Krok 3

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.Kiedy ryż się gotuje usmażyć kurczaka i ananasa.

Krok 4

W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kawałki kurczaka i obsmażyć z obu stron po ok. 1-2 minuty. Następnie zdjąć z patelni i nałożyć na nią kawałki ananasa i smażyć również z obu stron na rumiano. Gdy ananas jest zrumieniony wrzucić ponownie kurczaka, zlać do woka pozostała z kurczaka marynatę, dodać pokrojoną papryczkę i smażyć razem 1-2 minuty stale mieszając.

Krok 5

Podawać gorące z ugotowanym ryżem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

  • burgery jagnięce

    Burgery jagnięce