Stek wołowy

2013-09-03
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 steki z polędwicy wołowej o grubości 2-2,5 cm po ok. 150g każdy
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

3a-DSC_0192

Przygotowanie

Krok 1

Steki natrzeć olejem i odstawić przykryte na 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Patelnię grillową dobrze rozgrzać. Steki położyć na rozgrzanej patelni i smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony na dość silnym ogniu. Po upływie 4 minut, kiedy obrócimy steki, posypać wysmażoną stronę solą oraz pieprzem. Usmażone steki oprószyć solą i pieprzem również z drugiej strony. Gotowe steki położyć na talerzu, przykryć folią aluminiową i pozostawić na ok. 5 minut.

Krok 2

Smażąc 4 minuty z każdej strony steki o podanej grubości otrzymacie je w wersji ” well done” czyli dobrze wysmażone. Jeśli wolicie różowy lub też krwisty stek musicie odpowiednio skrócić czas smażenia do 3 lub 2 minut z każdej strony.

Krok 3

Stek podałam z sosem musztardowo-miodowym.

Rodzaj przepisu: Składniki:

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    212,85 kcal
  • Białko

    30,15 g
  • Tłuszcz

    10,25 g
  • Potas

    573 mg
  • Wapń

    6 mg
  • Magnez

    39 mg
  • Żelazo

    4,65 mg
  • Cynk

    4,39 mg
  • Jod

    1,2 µg
  • Witamina A

    16,5 µg
  • Witamina E

    2,63 mg
  • Witamina B1

    0,17 mg
  • Witamina B2

    0,87 mg
  • Witamina B6

    0,37 mg
  • Witamina B12

    2,1 µg