Spaghetti z pomidorami i grillowanym bakłażanem

2013-08-21
  • Porcje : 2

Składniki

  • 250g makaronu spaghetti
  • 1/2 dużego bakłażana
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego

1

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory rozdrobnić, dodać czosnek i łyżeczkę oleju i dusić razem aż sos zredukuje się i zgęstnieje (ok 20 minut). Całość doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 2

Bakłażany pokroić w plastry, osolić i odstawić na ok. 30 min., a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 3

Łyżeczkę oleju dokładnie rozprowadzić na patelni grillowej (bądź zwykłej teflonowej). Patelnię rozgrzać i smażyć na niej plastry bakłażana po ok 4-5 minut z każdej strony. Każdy plasterek przekroić na połowę.

Krok 4

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z gorącym sosem pomidorowym. Na każdej porcji ułożyć kawałki grillowanego bakłażana.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , , Składniki: , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    560 kcal
  • Białko

    16,87 g
  • Tłuszcz

    7,3 g
  • Węglowodany

    106,72 g
  • Błonnik

    9,23 g
  • Potas

    1190,25 mg
  • Wapń

    66,3 mg
  • Magnez

    79,75 mg
  • Cynk

    1,58 mg
  • Jod

    3,96 µg
  • Witamina A

    222,75 µg
  • Witamina E

    4,91 mg
  • Witamina B1

    0,39 mg
  • Witamina B2

    0,16 mg
  • Witamina B6

    0,54 mg
  • Witamina C

    50,05 mg