Spaghetti z pomidorami i czarnymi oliwkami
2013-08-21- Rodzaj: kuchnia włoska
- Danie: lunch, obiad
- Porcje : 4
Składniki
- 500g makaronu spaghetti
- 100g czarnych oliwek bez pestek
- 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów pelati
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- listki z 4 gałązek bazylii
- 40g parmezanu
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek obrać drobno pokroić. Pomidory z puszki rozdrobnić (jeśli korzystamy ze świeżych obrać i oczyścić z nasion a następnie pokroić drobno). Podgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pomidory i dusić na wolnym ogniu do czasu gdy sos odparuje i zgęstniej (20-30 minut). Gotowy sos doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 2
Do sosu pomidorowego dodać dobrze odsączone oliwki.
Krok 3
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i wymieszać z sosem. Spaghetti podawać gorące posypane posiekaną bazylią oraz parmezanem starym na duże płatki.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
577 kcal -
Białko
19 g -
Tłuszcz
10 g -
Węglowodany
102 g -
Błonnik
6,7 g -
Potas
830 mg -
Wapń
169 mg -
Magnez
69 mg -
Cynk
1,68 mg -
Jod
7,16 µg -
Witamina A
241 µg -
Witamina E
3,4 mg -
Witamina B1
0,28 mg -
Witamina B2
0,17 mg -
Witamina B6
0,44 mg -
Witamina B12
0,12 µg -
Witamina C
47,5 mg