Spaghetti puttanesca

2013-08-25
5A-DSC_0104
  • Porcje : 2

Składniki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 400g pomidorów krojonych z puszki (można użyć tych w całości bez skórki, należy je przelać do miski wraz z sokiem, którym są zalane i całość rozgnieść rękoma)- zwracajcie uwagę by pomidory były dobrej jakości, najlepiej włoskich firm (bardzo dobre są pomidory firmy mutti oraz cirio, z polskich całkiem nieźle sprawują się pudliszki) - w sezonie natomiast warto użyć świeżych pomidorów należy wtedy wziąć 900g słodkich pomidorów np. malinówek, sparzyć je, obrać ze skórki, oczyścić z nasion a następnie pokroić miąższ w drobną kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 filecików anchois
  • 70g czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy

2A-DSC_0113

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i posiekać drobno. Fileciki anchois również posiekać. Do rondla wlać oliwę, włączyć palnik. Do rondla wrzucić czosnek i rozdrobnione anchois, a następnie podsmażać 1-2 minuty, po czym dodać oliwki i pomidory. Spróbować i ewentualnie doprawić odrobiną soli (anchois są słone). Dodać płatki chili i gotować ok 10-15 minut. Na minutę przed końcem gotowania sosu, doprawić go świeżo mielonym czarnym pieprzem i dodać kapary.

Krok 2

Gdyby pomidory z puszki jednak okazały się nieco zbyt kwaśne, wystarczy pod koniec gotowania dodać do sosu odrobinę cukru, wystarczą 2-3 szczypty.

Krok 3

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać dokładnie z sosem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    525,83 kcal
  • Białko

    18,6 g
  • Tłuszcz

    13,03 g
  • Węglowodany

    83,54 g
  • Błonnik

    6,56 g
  • Potas

    882,45 mg
  • Wapń

    105 mg
  • Magnez

    74,32 mg
  • Żelazo

    3,72 mg
  • Cynk

    1,74 mg
  • Jod

    4,38 µg
  • Witamina A

    232,31 µg
  • Witamina E

    4,8 mg
  • Witamina B1

    0,26 mg
  • Witamina B2

    0,19 mg
  • Witamina B6

    0,44 mg
  • Witamina B12

    0,15 µg
  • Witamina C

    47,98 mg