Spaghetti bolognese

2013-08-25
  • Porcje : 4

Składniki

  • 300g wołowiny (ja miałam kawałek ligawy)
  • 100g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory oczyszczone z nasion i posiekane (najlepiej malinowe)
  • ½ szklanki passaty pomidorowej (kiedy skończy się sezon pomidorowy można pomidory i passatę zastąpić 1 puszką rozdrobnionych pomidorów pelati 400g + 50g passaty, pamiętając by pomidory były naprawdę dobrej jakości)
  • 400g makaronu spaghetti
  • 40g parmezanu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

 

Klasyczny sos do włoskiej pasty na bazie siekanego bądź mielonego mięsa z dodatkiem warzyw. Nie dodaję wina, ale za to dolewam domowego bulionu warzywnego, ale jeśli macie ochotę możecie dolać kieliszek czerwonego wytrawnego wina, które z pewnością wzbogaci smak sosu.

1AAa-DSC_0020

2aA-DSC_0051

Przygotowanie

Krok 1

Mięso oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce. Boczek pokroić w drobną kostkę.

Krok 2

Cebulę, czosnek i marchewkę obrać, umyć i drobno pokroić. Łodygę selera umyć, odciąć końcówki i również drobno posiekać. Pomidory obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.

Krok 3

Do dużego rondla wlać oliwę, rozgrzać i wrzucić boczek, a następnie podsmażać do czasu, aż boczek będzie rumiany i wytopi się z niego nieco tłuszczu. Dorzucić posiekane warzywa i podsmażać kilka minut, do czasu kiedy zaczną mięknąć. Dodać zmielone mięso i podsmażać rozdrabniając łyżką. Mięso podsmażamy do czasu, kiedy zmieni kolor. Gdy mięso jest już podsmażone, dodać posiekane pomidory, passatę pomidorową, bulion warzywny i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 4

Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron starannie odcedzić.

Krok 5

Makaron wymieszać z gorącym sosem, rozłożyć na talerze, przybrać świeżą bazylią i posypać świeżo startym parmezanem.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    710,63 kcal
  • Białko

    34,4 g
  • Tłuszcz

    27,19 g
  • Węglowodany

    82,08 g
  • Błonnik

    5,29 g
  • Potas

    850,77 mg
  • Wapń

    187 mg
  • Magnez

    74,96 mg
  • Żelazo

    3,96 mg
  • Cynk

    4,49 mg
  • Jod

    7,01 µg
  • Witamina A

    347,2 µg
  • Witamina E

    2,64 mg
  • Witamina B1

    0,36 mg
  • Witamina B2

    0,33 mg
  • Witamina B6

    0,69 mg
  • Witamina B12

    1,44 µg
  • Witamina C

    29,36 mg