Sorbet jeżynowy

2013-09-01
1--3-DSC_0011 - Kopia - Kopia
  • Porcje : 4

Składniki

  • 400g jeżyn
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody źródlanej

1aa-DSC_0072 - Kopia - Kopia

1--3-DSC_0011 - Kopia - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Jeżyny i cytrynę umyć. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do niego wodę, cukier puder i jeżyny. Warto dodawać cukier partiami i sprawdzać, czy odpowiada nam jego ilość, dzięki temu można osiągnąć optymalny dla siebie smak sorbetu. Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Wstawić do zamrażalnika. Przez pierwsze 2 godziny zamrażania mieszać łyżką co 15 minut.

Krok 2

Sorbet należy wyjąć na kilka minut przed podaniem, aby odtajał.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , Składniki:

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(4.8 / 5)

4.8 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    124,36 kcal
  • Białko

    1,34 g
  • Tłuszcz

    0,12 g
  • Węglowodany

    29,48 g
  • Błonnik

    1,1 g
  • Potas

    273,65 mg
  • Wapń

    1,82 mg
  • Magnez

    10,6 mg
  • Cynk

    0,05 mg
  • Jod

    0,04 µg
  • Witamina A

    0,15 µg
  • Witamina B1

    0,03 mg
  • Witamina B2

    0,14 mg
  • Witamina C

    87,75 mg